TØNSBERG: Det var på en pressekonferanse i Oslo rådhus sent søndag ettermiddag at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) fortalte at Oslo kommune nå selv tar over innsamlingen av husholdningsavfall i hovedstaden. Bakgrunnen er at tømmefirmaet Veireno har slitt med kraftige innkjøringsproblemer etter at de overtok tømmeoppdraget på samtlige fire roder i Oslo i fjor høst. I tillegg er firmaet blitt politianmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven.

LES OGSÅ: Veireno fikk vektbot i Oslo

Mens Oslo-anbudet til Veireno opprinnelig var basert på at 89 renovatører skulle makte jobben, har firmaet de siste ukene hatt så mange som 170 ansatte i arbeid for å holde tritt, fortalte byrådsleder Raymond Johansen.

– Veireno har tidligere denne uken meddelt oss at de har store økonomiske problemer og trolig vil begjære oppbud i morgen mandag 20. februar, sa Johansen.

Kommunen har i noen tid vært i dialog med Veireno om en styrt avvikling av tømmekontrakten i Oslo. Nå vil det bli gjennomført en virksomhetsoverdragelse der kommunen overtar arbeidsgiveransvar for de ansatte, samt overtar biler og annet utstyr.

Vi forsøkte ved flere anledninger søndag kveld å komme i kontakt med adm. direktør Jonny Enger i VT Gruppen, uten å lykkes. På VT Gruppens hjemmesider, vtgruppen.no, ligger det ikke noe informasjon om saken, men linken til datterselskapet Veireno er derimot fjernet. I en pressemelding Aftenposten siterer, sier imidlertid Enger:

- Vi beklager situasjonen som har vært, og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at avfallshåndteringen i Oslo nå stabiliseres.

Ikke helt uventet

Det var i oktober 2015 at Veireno overtok ansvaret for innsamling og transport av husholdningsavfall i kommunene Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme, Stokke, Andebu, Re, Horten, Holmestrand, Hof og Lardal. Etter at Stokke og Andebu ble del av Sandefjord kommune fra 1. januar har Veireno fortsatt å hente avfall fra disse delene av den nye kommunen, mens «gamle Sandefjord» betjenes av RenoNorden, som tidligere også hadde tømmeoppdraget i kommunene Veireno nå betjener.

– Vi har visst i noen dager at denne situasjonen kunne oppstå, sier styreleder Hans Hilding Hønsvall i Vestfold Avfall og Ressurs (Vesar).

Vesar er et interkommunalt selskap som setter innsamling og gjenvinning av avfall i sine ti eierkommuner ut på anbud, og er derfor oppdragsgiver for Veireno. Hønsvall innrømmer at han hadde bange anelser da Veireno som et forholdsvis lite, nyetablert selskap plutselig fikk ansvaret for samtlige roder i Oslo, en kontrakt selskapet vant etter at det ble tildelt kontrakten i Vestfold. Nå har Vesar en akutt utfordring:

– Vi har planer for å sikre at avfallet blir hentet også i uken som kommer, sier Hønsvall.

Vil ikke drive selv

Han understreker at Vesar ikke har tenkt å drive i egen regi, slik Oslo kommune nå gjør, men i hvert fall sikre at driften blir opprettholdt.

– Vi eier biloppstillingsplassen, som Tønsberg kommune har investert i, og som disponeres av Vesar. Dessuten vet vi at bilene til Veireno er leaset, sier Hønsvall.

Han er opptatt av å sikre at de ansatte fortsetter i jobbene sine, slik at renovasjonstjenesten ikke allerede nå får en ny periode med innkjøringsproblemer. Dette vil de ansatte bli informert om tidlig mandag morgen. Vesar jobber også med å sikre kontinuitet for driften på noe lengre sikt.

– Vi har tradisjon for å samarbeide med gode leverandører på dette området, sier Hønsvall, som har stor tro på at det skal gå bra å finne en god, langsiktig løsning.

Mens byrådsleder Raymond Johansen i Oslo under søndagens pressekonferanse la skylden på det forrige, borgerlige byrådet for situasjonen som har oppstått, har Hønsvall ikke tenkt å legge skylden på andre.

LES OGSÅ: Nøtterøy-politikere hamret løs på ordfører Roar Jonstang i søppelsaken

Akseltrykksaken stadig uløst

– Det var innkjøringsproblemer etter at Veireno overtok også her i Vestfold, men de avvikene har vi fått lukket. Innsamlingstjenesten har fungert bra, men derimot har vi jo saken med at noen av bilene har for høyt akseltrykk, sier Vesar-styrelederen.

10. februar gikk fristen ut for eierkommunene til å søke om midlertidig dispensasjon til at Veireno kunne fortsette å bruke de 13 bilene som veier ca. 1 tonn for mye på bakakselen, selv med tom tank. Kun Nøtterøy søkte om en slik dispensasjon innen fristen, mens bl.a. Tjøme, Tønsberg og Re har sagt nei til å søke. Veireno har en frist til 1. mars til å legge frem en plan for hvordan akseltrykksproblemet skal løses, men går firmaet konkurs mandag, går utfordringen over til dem som nå måtte overta tømmeoppdraget og eventuelt bilparken.

– Vi må fortsatt løse dette med akseltrykket, sier Hønsvall.

LES OGSÅ: Vesar økte prisene: – Veldig bra, sier Ingva (+)

– Mye lønn til gode

Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund sier forbundet har advart mot at denne situasjonen kunne oppstå.

– At det tok så raskt slutt var uventet, men så dårlig som det har gått for Veireno i Oslo, er det likevel ikke rart at det endte slik, mener Tønsberg-mannen Adamsrød.

Han er ikke nådig i sin kritikk av Veireno, som både forbundet og Arbeidstilsynet mener har benyttet for mye overtidsarbeid i tillegg til å kjøre rundt med ulovlig tunge biler i Vestfold.

– Nå er det viktig å sikre at de ansatte får utbetalt den lønnen de har krav på. Helt til det siste har ansatte i Vestfold jobbet voldsomt mye overtid, det fikk vi tilbakemelding om så sent som for halvannen uke siden, sier Adamsrød.

LES OGSÅ: Søppelfirma tapte tvistesak – ansatte får ny tariffavtale (+)

Også Arbeidstilsynet i Vestfold har politianmeldt Veireno for brudd på arbeidsmiljøloven. Saken er oversendt Follo politidistrikt fordi firmaet er hjemmehørende i Enebakk. Politiadvokat Tor Anders Persen opplyser at etterforskningen ennå ikke er påbegynt, og han kan heller ikke si når det vil skje.

– Vi har én etterforsker på dette området, og må prioritere saker som gjelder brann, liv og helse høyere enn denne, sier Persen.