Det sier Jeanette Lilleng Tollefsen (12), en av de mange som torsdag kveld deltok i fakkeltoget og bamseaksjonen mot seksuelle overgrep mot barn. Drøyt 100 personer trosset snø og regn og stilte opp utenfor Rådhuset i Tønsberg.Mange fulgte oppfordringen fra arrangørene, Fellesskap mot seksuelle overgrep (FMSO) og støttesentre mot incest i Norge, om å ta med seg bamser. Disse kosedyrene er for barn et symbol på trygghet.

Fram i lyset

– Altfor mange saker blir henlagt. Nå må de opp og fram i lyset, sier Jeanettes mor, Karin Lilleng Tollefsen, som er ansatt ved Incestsenteret i Tønsberg.

Over hele landet var det markeringer torsdag kveld, for å belyse barns rett til å bli hørt, og til beskyttelse mot seksuelle overgrep.

Incestsenteret i Vestfold, med Mary-Ann Oshaug i spissen, har kontakt med familier, hvor barn har fortalt detaljerte beskrivelser om seksuelle overgrep begått av en foresatt. Åtte av ti anmeldte saker i forbindelse med mistanke om seksuelle overgrep henlegges av politiet.

LES OGSÅ: Skal lytte mer til barna

Mer enn vi tror

– Overgrep mot barn er mer utbredt enn folk er klar over. Dette vet kirken, ut fra sjelesorgsamtaler, sier biskop Laila Riksaasen Dahl. Hun stilte opp i toget, med bamsefar under armen.

Avskyelig

– Jeg er sjokkert over at det i helt såkalte alminnelige familier, foregår mye i det skjulte. At vi protesterer, kan kanskje få overgriperne til å tenke og forstå hvor avskyelig det er å misbruke små barn på denne måten.

Toget ble avsluttet på Torvet med to appeller, mens Helge Hammelow-Berg og en gruppe av barna i Tønsberg Amatørteater disket opp med utdrag fra julens forestilling om Kardemommeby.