Hør episoden om Birgitte Tengs her: – Alt som ikke stemte med politiets hypotese ble lagt vekk

KRITISK: Bjørn Olav Jahr (t.h.) og Jan Mehlum diskuterer Birgitte Tengs-saken.

KRITISK: Bjørn Olav Jahr (t.h.) og Jan Mehlum diskuterer Birgitte Tengs-saken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hør podkasten med Bjørn Olav Jahr og Jan Mehlum om hvorfor det gikk som det gikk i Birgitte Tengs-saken.

DEL

– Nettopp fordi folk har så stor tiltro til rettsvesenet i Norge er det vanskelig å si at man har blitt utsatt for et justismord, sier forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr.

Han snakker om saken om Birgitte Tengs, den 17 år gamle jenta som 6. mai 1995 ble funnet drept i nærheten av sitt hjem i Kopervik på Karmøy. I dag – nesten 24 år senere – er drapspersonen ennå ikke funnet. Birgittes fetter ble først dømt for drapet, så frikjent, men likevel dømt til å betale erstatning til kusinens foreldre.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

En av tingene Jahr påpeker ble gjort feil i saken er at et bilspor ikke ble fulgt tettere opp. Birgitte ble observert rundt midnatt i Kopervik sentrum, og hun skal ha satt seg inn i en bil. Fetteren kjørte ikke bil, og flere aktuelle sjåfører ble kalt inn til avhør.

HØR PODKASTEN HER:

– Politiet vil ha disse inn til avhør for å sjekke de fortest mulig ut av saken, slik at de kan gå løs på fetteren. De er så sikre på at hypotesen de har er riktig at alt som ikke stemmer med hypotesen blir lagt vekk, uten at det blir sjekket ordentlig, sier Jahr.

Jahr har skrevet boken «Hvem drepte Birgitte?», som omtaler store mangler og kritikkverdige forhold i politiets etterforskningsarbeid. På Tønsberg og Færder bibliotek snakket han tirsdag med sosiolog og krimforfatter Jan Mehlum om saken. De diskuterer hva som skjer under etterforskningen av kriminalsaker – og hvor det kan gå galt.

Se foredraget, som er en del av serien Justismord i Norge, arven etter Bjørneboe, i opptak i videovinduet over.

Programserien er støttet av Fritt Ord og arrangeres i samarbeid med Tønsbergs Blad.

Du kan også høre hele sendingen som podkast fra fredag av. Søk opp tb-podden i iTunes eller en annen podkast-app. Eller følg vår podkast-side på Facebook.

Artikkeltags