P-kort selges på svartebørsen

«Gullkortet» gir en rekke økonomiske fordeler, også gratis bompasseringer. Daglig leder i Drammen Parkering KF, Claus Mølback-Thellefsen og kollegene jobber for å få bukt med ulovlig bruk og forfalskninger.

«Gullkortet» gir en rekke økonomiske fordeler, også gratis bompasseringer. Daglig leder i Drammen Parkering KF, Claus Mølback-Thellefsen og kollegene jobber for å få bukt med ulovlig bruk og forfalskninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Parkeringsbevis for handikappede misbrukes i stor stil, og selges på svartebørsen. Priser helt opp i 50.000 kroner er nevnt.

DEL

Stadig flere har fått øynene opp for at parkeringsbevis for forflytningshemmede er et gullkantet verdipapir som man kan spare store penger på, skriver Drammens Tidende.

Lukrativt

Kortet er personlig, og ikke knyttet til en bestemt bil. Og det innebærer langt mer enn gratis parkering på oppmerkede handikapplasser.

Kortet gir rett til gratis parkering på alle avgiftsbelagte offentlige parkeringsplasser – også ut over lengste tillatte parkeringstid, det gjelder på steder med boligsoneparkering og gir fritak fra piggavgift.

Kortet er gyldig over hele landet og store deler av Europa. Dessuten – du slipper å betale bompenger.

– Omfattende misbruk

At parkeringskortene er personlige, og ikke knyttet opp mot en bestemt bil åpner for misbruk på flere måter. Kort brukes av andre enn innehaveren, de forfalskes ved kopiering – og slike kort selges også på svartebørsen.

Pris helt opp i 50.000 kroner er nevnt.

– Vi vet ikke om konkrete tilfeller av svartebørssalg, men har hørt rykter om det. Men misbruket er omfattende, bekrefter daglig leder Claus Mølbach-Thellefsen og Merete Horn-Eggestøl ved Drammen Parkering KF.

Gjorde alt riktig

En person i en av Drammens nabokommuner forteller til Drammens Tidende at han ble tilbudt 25.000 kroner for parkeringskortet sitt da det gikk ut, og han skulle få nytt.

Men han gjorde alt riktig.

– Det gamle kortet ble levert til kommunen, sier mannen, som mener det er mye «snusk» med parkeringskortene.

Leder for krimvakta ved Drammen politistasjon, Jan Henrik Håkestad er ikke veldig overrasket over at parkeringskort selges på svartebørsen.

– Det meste kan lages og omsettes, sier Håkestad, som ikke har noen formening om omfanget av svartebørshandelen.

Forfalskninger

Misbruk kan være vanskelig å bevise, og inndragelse av kortet er sanksjonsmuligheten.

Å kopiere et slikt kort er forfalskning, og blir derfor politianmeldt. Det skjer noen ganger i året. Men det er vanskelig å bevise forfalskninger også.

– Et trent parkeringsvakt-øye ser det, men skal vi få avslørt det, må personen som kjører bilen komme slik at vi får snakket med vedkommende og sjekket forholdet. Vi kan ikke reagere på bakgrunn av et kort på innsiden av ruten som vi tror er forfalsket. Og vi står ikke og venter til noen dukker opp ved bilen, sier Horn-Eggestøl.

Kopiering av parkeringskort er forfalskning av et offentlig dokument, og kan straffes med bøter eller fengsel inntil fire år.

Drammen Parkering KF krever også politianmeldelse av alle kort som blir meldt mistet eller stjålet, for å forhindre misbruk.
I fjor utstedte Drammen Parkering KF 212 parkeringskort for forflytningshemmede. Dobbelt så mange søkte, men halvparten fikk altså avslag.

– Bomringer genererer søknader, forteller Horn-Eggestøl om erfaringer fra andre steder i landet.

Mer restriktive

Førstesekretær Elin Tiller Kristoffersen ved Innbyggerkontakten i Nedre Eiker kommune bekrefter misbruk. Kort er ikke inndratt, men det er sendt et par advarsler.

Også i Nedre Eiker ble halvparten av søknadene i fjor avslått. 70 parkeringsbevis ble utstedt.

– Vi er blitt veldig restriktive for å få bukt med misbruket. Det er blitt flere som søker; folk har fått øynene opp for at det er penger å spare hvis du har et slikt kort, sier Tiller Kristoffersen. Også hun har hørt at parkeringskort selges på svartebørsen.

Drammen Parkering KF og nabokommunene har etablert et parkeringsnettverk, blant annet for å komme misbruk av parkeringskortene til livs.

– Lik praksis er hovedmålet vårt i nettverket, sier Claus Møller-Thellefsen.

Misbruk, forfalskninger og svartebørssalg er velkjent også i Oslo. I fjor anmeldte Bymiljøetaten 24 forfalskninger til politiet, mot 20 året før, opplyser seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg, som også har hørt om svartebørssalg, med priser på mange titusener.

Artikkeltags