Ungdomsaksjonen skal ha foregått litt i det skjulte, det er først nå at ungdommen kommer ut til media om planen. Tyra Fevang fra Nøtterøy (18), Marie Øverby fra Nøtterøy (18), Sara Nielsen (15) fra Tønsberg og Eivind Elverum fra Tønsberg (16), er alle ungdomsambassadører for Plan Ungdom. Sammen har de skrevet et brev til Fylkesmannen i Vestfold, slik alle andre ungdomsambassadører har gjort i de andre fylkene.

– Vi sendte brevet til Fylkesmannen i Vestfold for å rette oppmerksomheten mot barneekteskap, det er ikke mange som er klar over dette her. Vi vil vise at det er så mange ungdommer som står sammen i Norge og sier nei til barneekteskap. Og vi vil at fylkesmannen skal ta dette med videre til Stortinget, sier Fevang.

Flere tusen underskrifter

Kampsaken har samlet underskrifter fra rundt 9000 ungdom fra hele landet til kampanjen. Hensikten har vært å opplyse jevnaldrende ungdom om dagens lovverk innen barneekteskap i Norge.

– Hvis Norge vil stanse barneekteskap i andre land, hvor det er et stort problem, da synes vi ikke at det er riktig at vi skal tillate det selv, sier Fevang.

Fevang håper at alle brevene som sendes til fylkesmannen fra ungdommene skal bidra til å endre lovverket i Norge.

– Norge bør innføre 18-aldersgrense på ekteskap, og ikke tillatte det smutthullet som er i loven i dag.

LES OGSÅ: Her blir det buss for tog i helgen. Vestfoldbanen stenges for trafikk

Blir overrasket

De fire jentene har sammen dratt rundt på skoler i Vestfold og stått på stand. Her forteller de at svært mange blir overrasket, og er ikke klar over at det smutthullet finnes i loven.

Hun forteller at det ikke tar altfor mye tid å være en ungdomsambassadør, og all jobben gjøres på frivillig basis.

– Det tar ikke så mye tid, det er for det meste skolebesøk, skrevet brevet og helgecampen som var i august. Vi har fått veldig mye ut av det på kort tid.

Her brevet som er sendt til Fylkesmannen i Vestfold

Kjære Fylkesmannen i Vestfold. Det står i norsk lov at 16- og 17-åringer kan gifte seg med samtykke fra foreldre og tillatelse fra deg. Hvorfor er det lov?

Hvert andre sekund blir en jente gift mens hun ennå er barn. Det skjer over hele verden og er et grovt brudd på FNs barnekonvensjon.

Barneekteskap er et stort globalt problem som fører til overgrep, helseproblemer, fattigdom og tap av skolegang for millioner av jenter. I mange land blir omtrent halvparten av jentene gift før de fyller 18 år. FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030. Norge skal også bidra til dette.

Hvis vi skal endre verden, må vi starte med oss selv! Unntaket som vi har i vår lov, er det samme smutthullet som i andre land bidrar til at millioner av jenter blir gift mens de ennå er barn. Hvordan kan vi i Norge fordømme land som tillater barneekteskap, når vi tillater det selv?

De siste ukene har ungdom over hele Norge arbeidet for å opplyse jevnaldrende om lovverket. Vi kaller oss selv Wedding Busters, og vi har nå over 8.000 ungdom bak oss, når vi sier at norsk lov må endres. Vi har samlet brev fra 240 ungdommer bare på Greveskogen VGS som alle stiller det samme spørsmålet: Hvorfor kan barn bli gift i Norge? Og nå er alle brevene på vei til deg, kjære fylkesmann.

Det skal ikke være opp til foreldre, lokale eller religiøse ledere eller myndigheter å vurdere om barn er modne nok til å gifte seg. Å gifte seg er noe man skal bestemme helt selv når man er voksen. Barn skal ikke gifte seg!

Alle land må innføre en absolutt 18-årsgrense for ekteskap. Også Norge.

LES OGSÅ: Nå får du 1000 kroner for båtvraket ditt