Veteranene samles på Bolærne

Knut Erik Jørgensen og Elend Larsen ønsker velkommen til veterantur til Bolæren.

Foto: Per Gilding

Knut Erik Jørgensen og Elend Larsen ønsker velkommen til veterantur til Bolæren. Foto: Per Gilding Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser ikke på veteraner som har gjort tjeneste i en krigssituasjon som problemer, men som ressurser.

DEL

Tidligere ordfører i Stokke Erlend Larsen og sekretær i en av veteranorganisasjonene i landet, NVIO, Knut Erik Jørgensen ser fram til samlingen av veteraner i Sandefjord i november. Da vil foreningen fokusere på veteraners muligheter, hva de hjemvendte soldatene kan bidra med for samfunnet.

– Mange kommer hjem med en god opplevelse, og et ønske om å hjelpe til med for eksempel flyktninger. Min egen erfaring er at jeg ble et bedre menneske av tiden ute i tjeneste. Toleransen overfor andres trossamfunn og andres meninger ble større.

Få er bedre skikket til dette enn mange veteraner, de har tross alt bodd og virket i de samme områdene som mange flyktninger, sier Larsen.

Han var selv ute i tjeneste i Libanon i 1993, mens Jørgensen både har vært i Libanon og i Kosovo som yrkesmilitær.

– Vi har hatt to boliger i Stokke med mindreårige, enslige flyktninger. Her kunne veteraner fra Afghanistan helt sikkert vært et godt supplement til profesjonell hjelp. For oss er det viktig å få fram det positive ved veteraner, selv om vi vet at mange også sliter med tung bagasje når de kommer hjem. Noen klarer kanskje ikke helt å komme seg helt hjem heller, sier Larsen.

Vil ha flere med

Det er rundt 100.000 mennesker i landet som defineres som veteraner, fra Tysklandsbrigaden i 1947 til nylig hjemvendte soldater. Aldersspredningen er stor, definisjonen på en veteran er at hun eller han har vært i et krigsområde. Larsen og Jørgensen vil få tak i fler av dem til sine foreninger.

– Det er ikke flere enn opp mot 10.000 som er medlemmer av en  av veteranforeningene, og vi vil gjerne ha med flere. Sammen med andre, kan vi dele erfaringer og komme med råd om hvordan folk som sliter kan komme seg videre i livet, sier Jørgensen.

Mandag 17. juli arrangerer veteranforeningen familietur ti Bolærne, med kystvaktskipet Nornen. Da vil gjestene få omvisning på skipet og på Bolærne. Senere i sommer vil generalmajor Kristin Lund, som er sjef for FN-styrkenes arbeid på Kypros, og i september vil det bli familietur til Høyt og Lavt.

Artikkeltags