Vi kan kjøpe oss bort fra barnebursdager, husvask og hagearbeid. Vi kan betale for å få dagligvarer levert på døra, noen til å grille i hageselskapet, noen til å gå tur med hunden og noen til å passe på kjæledyr og bildekk på «hotell».

Nå kan du også betale interiøreksperter til å pynte huset ditt fiks ferdig til jul.

– Vi tror folk er villige til å betale for en slik tjeneste slik at det blir hyggelig å komme hjem til et julepyntet hus, sier daglig leder Yngvar Fevang i Pene Rom Boligstyling i Tønsberg.

HVA MENER DU? Delta i avstemningen i bunn av saken!

For travle mennesker

Sammen med interiørkonsulent Lise Johansen kommer han hjem til deg for å hjelpe til med julepyntingen.

– Vi vet at mange har det travelt før jul med den berømte tidsklemma som strammer grepet for mange litt ekstra før jul. På TV, Facebook, i magasiner og aviser er interiør og trivsel i vinden om dagen og vi vet at mange ønsker å ha det fint hjemme, spesielt til jul, sier Fevang.

– Vi tar da utgangspunkt i det kunden har av julepynt, beholder noe og kjøper inn noe nytt som vi mener er riktig for å skape en god og lun julestemning tilpasset kunden og hustypen, sier Johansen.

LES OGSÅ: Jannes idé tar av i hele Vestfold

– Er ikke førjulstiden da familien skal senke skuldrene og kose seg med pyntingen?

– Vi prøver ikke å ta fra folk kosen med å pynte med barna. Tilbudet er for veldig travle mennesker og de kan eventuelt ta siste delen av pyntingen selv, sier Fevang.

– Mange har ikke barn og jobber mye og dermed ingen tid til å tenke julepynting. I dag vil mange ha jul i huset i hele desember og rydde den ut ved nyttår, sier Johansen.

Koster penger

Til vanlig jobber Johansen og Fevang med å style boliger for salg.

– I desember legges ikke så mange eiendommer ut for salg, slik at vi har tid til å pynte til jul for folk, sier de.

Et ferdig julepyntet hus vil koste deg cirka mellom 5.000 og 20.000 kroner, avhengig av husstørrelse, tiden som brukes og pynt som må kjøpes inn.

LES OGSÅ: Julestemning én måned før tiden

– Er det dere som skaper et behov ved å tilby tjenesten?

– Jeg tror vi dekker et behov som er der, men som det ikke har vært en tjeneste på før, sier Fevang.

Førsteamanuensis i sosiolog Jan Mehlum ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er ikke overrasket over tilbudet om julepynting mot betaling.

– Dette er en naturlig utvikling i et samfunn hvor det er blitt et marked for det meste. Vi kjøper tjenester for å få utført funksjoner som familien ellers fikk til før, sier Mehlum.

Høye forventninger

Han tror årsaken er at nordmenn er blitt rikere, har fått dårligere tid og høyere forventninger til at alt skal være så flott og fint.

– Vi har fått et samfunn hvor noen utfører arbeid for noen som kan betale for det. Slik har det vært lenge. Å gå tur med bikkja di, det er blitt butikk det også, sier Mehlum.

– Kan utviklingen stanses på noen måte?

– Det tviler jeg sterkt på, det må være hvis økonomien kollapser helt.

LES OGSÅ: Fire av ti planlegger å handle julegaver på nett

– Hvor er det blitt av familiekosen rundt julepyntingen?

– Den skal komme når du sitter stille og ser på det deilige julehuset. Kanskje.

– Hva synes du selv om å betale noen for å få julepyntet hus?

– Jeg kan mene mye om det, men i denne saken er jeg en observatør som samfunnsviter og kan bare stå å se på utviklingen. Folk har et høyt aspirasjonsnivå hvor ting skal være veldig bra. Du skal kunne bake de beste cupcakes, gi den beste barneoppdragelse, gjøre det bra på jobb, være en god mor og kjæreste og så videre. Noen har lyst til å rømme fra alt, men vet ikke helt hvor de kan rømme.