Se stor bildeserie og video nederst i artikkelen

Det er fortsatt røykfylt i bryggeområdet i Tønsberg, torsdag morgen. To brannmenn på taket ber om at det settes vann på slangen. Ved hjelp av motorsag og bare hender jobber de seg gjennom taket.

– De har funnet ulming igjen. Det gjør vi ofte når vi etterslokker. Men nå har vi full kontroll på brannen. Det er ingen fare for at det skal spre seg til andre bygg, sier brannmester ved Stasjon Tønsberg, Rune Loraas.

Han var selv først på stedet da han sammen med en kollega rykket på automatisk brannalarm like etter klokka 23.30 onsdag kveld.

– Vi trodde restauranten var åpen, men det var den ikke. Vi så med en gang at det var full brann på kjøkkenet, og at sprinkleranlegget var uløst. Brannen har spredt seg fra kjøkkenet gjennom ventilasjonsanlegget, og dermed fikk vi raskt brann i flere etasjer. Vi lot sprinkleranlegget stå på, siden det var til hjelp i slokkingen, forklarer Loraas.

LES OGSÅ: Hannemor og Tine kjempet og tapte Oserød (+)

Lite skader på nabobygningene

Havariet er et tømmerbygg med utfôringer, noe som gir huset mange hulrom.

– Det er disse hulrommene som gjør at vi nå må rive vekk mye for å komme til når vi etterslokker. Men det ser heldigvis ut som om tømmerkassa er inntakt. Det er store vannskader på bygget, men vi tror det er lite skader på nabobyggene, sier Loraas.

Fredrik Borg fra Restverdiredningen (RVR) ved Sandefjord brannvesen har holdt på i natt med å begrense skadene på de omliggende byggene.

– Vi har jobbet med å trekke ut røyk fra byggene rundt, men kan ikke se at det er andre skader på byggene, sier Borg.

LES OGSÅ: Nøtterøy går for båt både til Verdens Ende og Bolærne (+)

25 brannfolk i sving

Borg og en kollega har vært i Tønsberg i natt med den såkalte RVR-bilen, som er rigget med pumper for å fjerne vann, vifter for å fjerne røyk, strømaggregat for nødstrømforsyning og en del annet skadegrensende utstyr.

25 brannfolk fra fem brannstasjoner har holdt på gjennom natten. Klokka 8 kommet et nytt vaktlag på plass for å fortsette etterslokkingen utover dagen. Brannvesenet i Stokke bisto Vestfold interkommunale brannvesen i arbeidet.

LES POLITIETS OPFORDRING TIL LOVBRYTERE: Tyver og voldsforbrytere! Det er på tide med en pause, vi i politiet har ikke råd til å jage dere hele tiden

Slik var nattens brannutvikling:

04.36: Vestviken 110 melder at siste rest av ild var slukket i taket, under hatten til ventilasjonskanalene på Havariet. Brannvesenet har dermed kontroll på stedet og det jobbes med etterslukking og restverdisikring.

02.33: Operasjonsleder ved vestfoldpolitiet, Kjetil Indahl, forteller at det driver røyk fra brannen i retning bebygde områder i sentrum.

02.00: Innsatsleder for politiet melder at de ennå ikke har vært inne i bygningen på grunn av stor røykutvikling. Samtidig forteller vaktoperatør Eva Hynne ved Vestviken 110 at brannvesenet fremdeles ikke har kontroll på brannen. – Vi kaller ut mannskaper fra Sandefjord, Kopstad og Nøtterøy, sier hun.

02:00 – Røyken begynner å avta noe, men det arbeides fremdeles her, sier Tønsbergs Blads journalist på stedet, Joakim Teveldal.

01.30: – Så langt har vi ikke fått noen melding om at det er personskade, sier politiets operasjonsleder Kjetil Indahl.

01.28: Politiet melder at brannvesenet jobber med å komme til varme i vegg- og etasjeskillere. Faren for spredning er betydelig redusert, sier operasjonslederen.

01.18: Politiet forteller at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen på utestedet Havariet på Brygga i Tønsberg. Brannen er fortsatt ikke helt under kontroll. – Røykdykkere er inne og det er revet bordbekledning. Det ser ut til at brannen har gått i noen kanaler i bygget. Nå meldes det at røyken begynner å bli lysere, og det er et godt tegn, sier operasjonsleder ved vestfoldpolitiet, Kjetil Indahl.

LES OGSÅ: To voksne og et barn fraktet til akuttmottak etter front-mot-front

00.15: – Vi er nå inne og sjekker alle rom på alle utestedene som ligger rundt Havariet, sier politiets innsatsleder Geir Solberg. Han melder også om at store deler av Brygga er evakuert.  Politiet tømte fem utesteder gjester. Det er utestedene Barkaden, Harbour, Havariet, Becks og Baku. I tillegg ble også Brygga kino evakuert. Politiet søkte etter folk i bygget for å forsikre seg om at alle hadde kommet seg ut.

23.34: Politiet fikk melding om brannen. Noen minutter tidligere mottok brannvesenet en automatisk brannalarm.

Trafikken går som normalt

I tillegg til at det var mye røyk, viste det seg at det slo ut flammer på baksiden av bygget.

Det er satt opp sperringer i området og det er nå ikke mulig å gå ned fra Nedre Langgate og til bryggeområdet.

LES OGSÅ: Re velger Tønsberg

Trafikken i Nedre Langgate går som normalt.

– Det ble vurdert å stenge av Nedre Langgate, men valget ble å la trafikken gå forbi. Resten av området er sperret, sier operasjonslederen.

.

Folk i bryggeområdet tb.no har snakket med forteller:

– Røyken kom sivende ut ifra kjøkkenet. Noen sekunder senere gikk brannalarmen og vi ble evakuert ut av lokalet. Ved første øyekast virket ikke røykutviklingen som noe man trengte å evakueres bort ifra.

– Vi tenkte at det kanskje var noen som hadde hatt pommes frites for lenge i frityren eller noe, men nå når vi ser at det kommer fire brannbiler for å slukke, er det nok bra at vi ble evakuert.

Saken blir oppdatert

Bildeserie

Brann ved Havariet i Tønsberg

 

Mange brannbiler rykket ut til brann på Havariet.