Brannvesenet melder om en liten forbedring: – Det er en utvikling vi liker

ALLIKEVEL ER DET GRUNN TIL Å VÆRE FORSIKTIG: Bildet viser et lithuim-ion batteri til en modellbil som tok fyr under lading.

ALLIKEVEL ER DET GRUNN TIL Å VÆRE FORSIKTIG: Bildet viser et lithuim-ion batteri til en modellbil som tok fyr under lading. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) rykket ut til totalt sju bygningsbranner i april. Det er åtte færre enn samme periode i fjor.

DEL

Allerede nå ser brannvesenet i Vestfold en utvikling i brannsikkerheten rundt omkring i fylket.

– Denne våren har det vært 24 bygningsbranner i Vestfold. Av de sju brannene i april var én påsatt, et sted tok det fyr i avfallsbøtte, en annen brann startet på komfyren. Videre tok en kontakt fyr i en kjeller i Horten, en feilkonstruert peis antente ytterveggen på Husøy og den mest omfattende brannen oppsto av ukjent årsak i en enebolig i Holmestrand, melder VIB.

– Det er totalt sett færre branner i år enn i fjor. Det er en utvikling vi liker, melder Arnt E Folvik, Informasjonsrådgiver i VIB.

Stort informasjonsbehov

Informasjonsrådgiveren mener flere av brannene kunne vært forhindret.

– Statistikken viser at det er bestemte grupper mennesker som oftere er utsatt for brann. Det kan være i forbindelse med alder, rus eller psykiatri. Dette er grupper som også er mest sårbare for brann, mener Folvik.

GIR RÅD: Informasjonsrådgiver i VIB, Arnt E. Folvik følger med på brannstatistikken. Han ber blant annet folk lade batterier på en forsvarlig måte.

GIR RÅD: Informasjonsrådgiver i VIB, Arnt E. Folvik følger med på brannstatistikken. Han ber blant annet folk lade batterier på en forsvarlig måte. Foto:

Med alder menes både eldre med utfordringer i forhold til fremkommelighet, og veldig unge studenter som ofte bor i dårlige bygg.

– I en fire eller seksmannsbolig, eller leilighetsbygg som er bygget uten brannceller vil det fort kunne ta fyr. Brenner det hos en brenner det plutselig hos alle. Mange av disse brannene starter i et rom og sprer seg fort. Da er det viktig å ha mange nok røykvarslere, fortrinnsvis seriekoblet, så alle varsles samtidig, mener Folvik.

Heldigvis finnes det en rekke tiltak som er mulig å iverksette, som å montere vanntåkeanlegg, sprinkler og komfyrvakt.

– Utfordringen ligger i å kommunisere med ulike grupper, og vi jobber iherdig med å spre informasjon, forklarer informasjonsrådgiveren.

SE OGSÅ: Leketøy eksploderte og antente gulvet

Skrevet med små bokstaver

Selv om utviklingen i Vestfold viser færre bygningsbranner enn fjoråret, påpeker Folvik at antallet og omfanget varierer jo sterkt.

– Fortsatt er kjøkkenet et problemområde. Fem av de tjuefire brannene vi har hatt i år startet på kjøkkenet. Det er klart det største enkeltrommet som rammes.

Informasjonssjefen forklarer at det i år har oppstått en rekke branner som har med elektrisitet å gjøre. Slike branner oppstår ofte under helt dagligdagse aktiviteter. 

– Faren for brann i forbindelse med lading er høy for litium polymer batterier, særlig om de behandles feil. Slike alvorlige hendelser oppstår ofte ved en feil i batteriet, eller hvis har batteriet har fått for mange slag slik det kan få når man kjører lekebiler eller hooverboards.

– En del kraftige batterier til hodelykter, modellbiler, fly og båter kommer med egen ladepose, og er en forutsetning for sikkerheten. Alle som bruker slike produkter bør ta seg tid til å lese det som står om sikkerhet, til tross for at det er skrevet med små bokstaver i papirene som følger produktet. De små bokstavene kan ha stor betydning med hensyn til brann.

Derfor kan det begynne å brenne når du lader ødelagte batterier

Inne i batteriet, mellom battericellene er det en syltynn film. Når man lader et batteri vil det utvide seg ved varme. Er batteriet ødelagt kan disse battericellene i kontakt med hverandre. Da vil det oppstå en slags eksplosjonsartet brann som gir veldig høy varme.

Informasjonssjefen understreker at slik antenning går raskt. Temperaturen vil bli så høy at gulvet kan ta fyr.

– Derfor råder vi alle til å legge batterier på ubrennbart materiale mens man lader opp. Vær hjemme og våken når du lader batterier i elektriske artikler, presiserer Folvik.

SE OGSÅ: Den lille boksen Knut har installert på kjøkkenet kan redde livet hans – og naboens

Artikkeltags