(Drammens Tidende)

Mens de fleste bilister er svært opptatt av literprisen på bensin og diesel, er de færreste klar over at det nå er til dels mye penger å spare på å lade elbilen sin på de rette tidspunktet.

Innen året er omme skal alle husstander i landet ha fått nye såkalte smarte strømmålere. 

Utbyttingen er anslått å koste 10 milliarder kroner, og hovedhensikten er at du fremover skal betale den faktiske prisen for strømmen du benytter, ikke bare en gjennomsnittspris.

LES OGSÅ: Bugge om baklengsmålet: – Kjedelig at det ble avgjørende

Av og til enorme prisvariasjoner

Årsaken til endringen, er at det er til dels store prisvariasjoner gjennom døgnet. I tillegg vil utbygging av mer uforutsigbar fornybar strømproduksjon gjøre at svingningene kommer til å bli mye større i fremtiden.

Under kan du se hvordan prisutviklingen kan være gjennom døgnet – og hvordan strømforbruket ditt hjemme typisk er:

Variasjonen av prisen på strøm kan være svært stor, både gjennom dagen - men også mellom dager. 1. mars i år varierte prisen fra ca 50 øre/kWh til godt over 3 kroner. Dagen etter var derimot strømprisene nesten helt jevne gjennom dagen. (Prisen her er basert på spotprisen på strøm, og tar ikke høyde for nettleie og avgifter utover mva)

Denne grafen viser strømutviklingen i løpet av et normalt døgn i en blokkleilighet: Varmebehovet er jevnt gjennom døgnet, men det kommer klare topper på morgenen og ettermiddagen - akkurat når strømmen er som dyrest.

LES OGSÅ: Rundt 400 kom for å gå i protesttog mot bomring - slik ble det ikke

Det uttalte målet til NVE er at du skal flytte så mye som mulig av strømforbruket som foregår i «rushtiden», til tider på døgnet hvor det er billigere. Tradisjonelt betyr det å flytte strømforbruket bort fra morgenkvisten og ettermiddagene, og til blant annet natt.

Det er også planlagt å gjøre endringer på nettleien, slik at prisvariasjonen kan bli enda større avhengig av når du bruker strømmen.

Handler mye om lading av elbil

Med mindre du har et veldig avansert hus, er det i dag forholdsvis lite du kan gjøre for å flytte på strømforbruket ditt. Det er vanskelig å flytte tidspunktet for middagen i stor grad, dusjing skjer som regel når du står opp – og TV-en står gjerne på på kvelden. På vinteren er det også som regel behov for mer eller mindre kontinuerlig oppvarming.

Og ikke minst bør du for all del ikke bruke vaskemaskin/oppvaskmaskin/tørketrommel når du ikke er hjemme.

Et betydelig strømforbruk som det derimot er mulig å gjøre noe med, er lading av elbilen. De fleste nye elbiler har innebygde funksjoner for tidsstyring av ladingen, noe som gjør at du uten store problemer kan unngå lading i de timene det typisk er høyest.