Her får Tønsbergs Blad-journalistene pris for Tjøme-sakene

VANT IGJEN: Tønsbergs Blad journalister Emira Holmøy og Morten Wang får prisen for beste undersøkende journalistikk i Amedia. Til venstre juryleder Stig Finslo, til høyre ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad Sigmund Kydland

VANT IGJEN: Tønsbergs Blad journalister Emira Holmøy og Morten Wang får prisen for beste undersøkende journalistikk i Amedia. Til venstre juryleder Stig Finslo, til høyre ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad Sigmund Kydland Foto:

Tønsbergs Blads journalister Emira Holmøy og Morten Wang har vunnet prisen for årets nyhetssak i Amedia for Tjøme-sakene.

DEL

Tønsbergs Blad har jobbet med sakene siden i juni i fjor, da det ble kjent at byggesaksleder på Tjøme kommune ble suspendert etter at han tok betalt for å hjelpe folk med byggesøknader.

Siden da har Tønsbergs Blad publisert over 120 saker om byggesaksskandalen. I vinter ble det klart at politiet startet etterforskning av saken, med bistand fra Økokrim.

– Tønsbergs Blad får årets pris for å ha avdekket omfattende ulovligheter knyttet til utbygging i strandsoner i et av Norges mest attraktive fritidsområder. Tønsbergs Blad har avdekket en kommunal ukultur som har latt få formuende mennesker har fått en enorm økning av verdier på allmennhetens bekostning, uttalte juryleder Stig Finslo.

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK PRIS: Morten Wang og Emira Holmøy har lagt ned mye arbeid i jobben med Tjøme-sakene. Nå er journalistene belønnet med pris for innsatsen.

FIKK PRIS: Morten Wang og Emira Holmøy har lagt ned mye arbeid i jobben med Tjøme-sakene. Nå er journalistene belønnet med pris for innsatsen. Foto:

Totalt har TB skrevet 120 saker og sendt flere direktesendte debatter i Tjømesaken.

LES FLERE TJØMESAKER HER

Tønsbergs Blad utvidet da med én journalist til, slik at det nå jobber to journalister på heltid med Tjøme-saken. Emira Holmøy har jobbet med saken siden juni i fjor, i en periode i starten i samarbeid med Rune Christoffer Holm i NRK Vestfold. Fra i vinter har Morten Wang også jobbet fulltid med saken.

Flere priser

Tønsbergs Blad vant i mai prisen for beste lokale nyhetsdekning under Nordiske Mediedager i Bergen. Dette er en nasjonal pris. Tønsbergs Blad-journalist Emira Holmøy vant i mars i år pris for sitt arbeid med Tjøme-saken da hun vant «Årets avsløring» og «Den store journalistprisen» under prisfesten til Norsk Journalistlag Vestfold.

Tønsbergs Blad har i årevis satset tungt på gravejournalistikk, og har også tidligere vunnet flere priser. Ansvarlig redaktør Sigmund Kydland sier det kommer til å fortsette:

– Jeg er veldig glad og stolt over å få denne prisen, og over det Emira og Morten, med hjelp fra flere andre i redaksjonen, har fått til. Vi kommer til fortsette dette arbeidet med full styrke fremover. Det er viktig for lokalsamfunnet, for våre abonnenter og lesere og for Tønsbergs Blad, sier Kydland.

Juryens begrunnelse

Juryen har vært ledet av Stig Finslo. Hele begrunnelsen lyder slik:

«Tønsbergs Blad får årets pris for å ha avdekket omfattende ulovligheter knyttet til utbygging i strandsonen i et av Norges mest attraktive område for fritidsboliger, hvordan en kommunal ukultur har fått utvikle seg, hvordan kommunale saksbehandlere har blandet private interesser og offentlige oppgaver, og hvordan såvel lokalpolitikere som folk med mye penger har tatt seg til rette uten at de kommunale tilsynsmyndigheter har grepet inn - og hvordan dermed noen få formuende mennesker har fått en enorm økning av sine verdier på allmennhetens bekostning.

Utbygging i strandsonen i Tjøme har i mange år vært et betent politisk tema og et spørsmål av stor samfunnsmessig interesse og betydning for fellesskapets muligheter til å bruke strandsonen til rekreasjon og fritidsaktiviteter. Tønsbergs Blads journalistikk har vakt oppsikt og interessen for saken har enorm i lokalsamfunnet, noe som avspeiler seg i svært mange leser- og debattinnlegg og leser- og seeroppslutningen av mer enn 120 saker, og flere direktesendte debattprogrammer.

Tønsbergs Blad har ivaretatt pressens oppgave som kontrollerende organ på en forbilledlig måte, og har ved hjelp av grundig journalistisk håndverk maktet å flombelyse usunne kulturer, avdekket ulovligheter og vært pådriver for en nødvendig opprydding. I februar startet Økekrim sin etterforskning, som skal avdekke om korrupsjon eller tjenestefeil har funnet sted og om det har vært brudd på plan og bygningsloven.

Nå har tidligere kommunale topper status som mistenkte, og flere byggetillatelser er trukket tilbake eller omgjort. Enkelte har fått pålegg om å rive ulovlig oppførte anlegg.

Tønsbergs Blads medarbeidere Emira Holmøy og Morten Wang, som har hatt hovedansvaret for saken, har levert viktig kvalitetsjournalistikk og bidratt til at Tønsbergs Blad har markert seg som en uredd forsvarer av rettsstaten og en nyttig kontrollør av de kommunale organer.»

Artikkeltags