Oseberg Vikingarv er nominert til Bylivsprisen: – Vi er et levende museum

VIKINGMORO: – Vi skaper liv i byen hele året med båtbygging, roing, gratis vikingfestival med marked, vikingleker og seminarer, sier Ole Harald Flåten i Oseberg vikingarv. Her er han om bord i Saga Farmann, en replika av Klåstadskipet

VIKINGMORO: – Vi skaper liv i byen hele året med båtbygging, roing, gratis vikingfestival med marked, vikingleker og seminarer, sier Ole Harald Flåten i Oseberg vikingarv. Her er han om bord i Saga Farmann, en replika av Klåstadskipet Foto:

Nede ved vannet lærer Harald Flåten og hans menn i Oseberg kulturarv bort håndverkstradisjoner. Det kan gi dem Bylivsprisen.

DEL

– Sjøsettingen av Saga Farmann var et høydepunkt for vikingfestivalen i fjor. Hvordan vi skal overgå det i år? Vi har planer, sier Ole Harald Flåten lurt.

Trekker turister

Året rundt er det aktivitet i Oseberg vikingarv.

– I går fikk vi bestilling fra Canada, en gjeng som la ferien til Tønsberg for å kunne ro vikingskip, og det synes jeg er bra, forteller Flåten.

ÅPENT: – Vi har ikke gjerder. Alle kan komme og se på og klyve om bord i vikingskipene og vi bidrar til å trekke turister til Tønsberg, sier Harald Flåten.

ÅPENT: – Vi har ikke gjerder. Alle kan komme og se på og klyve om bord i vikingskipene og vi bidrar til å trekke turister til Tønsberg, sier Harald Flåten. Foto:

Det synes også folk i Tønsberg. Oseberg vikingarv er en av de fire nominerte til årets utgave av Bylivsprisen som deles ut i regi av Tønsberg Sentrum.

Begrunnelsen for nominasjonen er: Oseberg Vikingarv  gjennomførte sjøsettingen av Saga Farmann ikke bare som en sjøsetting, men med to dagers direktesendt TV på NRK. Med publikumsrekord under sjøsettingen, som hadde 400.000 TV- seere, og rundt 6.000 som overvar showet på brygga, var dette et skikkelig stunt.

– Det er kjempehyggelig å bli nominert, vi er evig takknemlige for det. Vi har jobbet på en måte som gjør at alle får eierskap til aktivitetene våre og til vikingskipene, sier Flåten.

De tre andre finalistene er Danseskolen Extend, Færder og Tønsberg bibliotek og Barn i byen, som er kunstprosjekt ved barnehagene i Tønsberg.

Tradisjonsbærere

–Vi prøver å lære opp folk i gamle håndverkstradisjoner som båtbygging, treskjæring, smykkesmiing og tekstilgruppe har vi også. Uansett yrke, nasjonalitet, alder og kjønn er du velkommen. Her har vi alle arbeidsklær eller vikingklær, det er ikke forskjell på noen, sier Flåten.

Han forteller at når de er på vikingodden blir de spurt av folk om alt mulig – om historie og opplevelser til hvor de bør gå for å få mat og drikke.

– Vi er et levende museum, som går i lettgjenkjennelige klær. I begynnelsen lo noen av vikingtøyet vårt, nå gjør ingen det. Vi er kjempeglade i Tønsberg og opptatt av byen og historien. Det er en stor ære å bli nominert, veldig gøy, sier Flåten.

Noe han ønsker seg, er et turistinfoskilt på Vikingodden på Lindahlplan.

Oseberg vikingarv

■ To båtlag. Det er Oseberg båtlag som driver Saga Oseberg og Farmann båtlag.

■ En tekstilgruppe som har forsket særlig på Osebergtekstilene.

■ Farmannslauget, som er de frivillige som driver kiosken, som bidrar til økonomien.

Her stemmer du på din favoritt til Bylivsprisen 2019:

    Send tekst og bilder «

    Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

    Artikkeltags