Det fastslår Jan Martin Holslien, elev i første klasse ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Folkehelseinstituttet har nylig lansert filmen «Om mann og mus». Forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner i Norge er høy (spesielt chlamydia) og kondombruken blant ungdom er lav. Målet er å øke ungdommens bevissthet.

Filmen viser en mann, utkledd som en kjempepenis, som vandrer rundt på et kjøpesenter på jakt etter damer. Dessverre er penisen syk, og jentene trekker seg unna. Men det blir happy ending etter et legebesøk, og penisen får medisin og diger kondom på hodet.


– Morsom, men lang

– Filmen er jo morsom, og da blir det til at man husker den, sier Bartek Sokolowski (16).
– Den er både teit og morsom. Men filmen kunne gjerne vært litt kortere, sier jentene Hanna Lovise Nyby, Natalie Hillestad Tveitan og Martine Gustavsen.

For helsesøster Live Schulstock er kondomer, graviditeter og seksuelt overførbare infeksjoner en del av hverdagen.

8.000 kondomer

– Hvert år deler vi ut nær 8.000 gratis kondomer her på skolen. Det synes jeg ikke er så mye når vi har 1.600 elever. Vi har en automat som det bare er å hente fra. I tillegg bestiller ofte russen egne kondomer, sier hun.

På Vestfold-plan viser informasjon fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer at det i 2013 ble meldt om 232 tilfeller av chlamydia i aldersgruppen 10 til 19 år. Det er omtrent som i 2012, mens det i 2011 var 262 tilfeller.