– Dere har vært med på en aksjon vi aldri har sett maken til

PROFESJONELL HJELP: Kommuneoverlege Frank Thrana og psykologene Jorid Stamnes og Bård Bugge informerte de frivillige fra Vestfold Røde Kors om at det er normalt å reagere etter en unormal situasjon. Foto: Anne Charlotte Schjøll

PROFESJONELL HJELP: Kommuneoverlege Frank Thrana og psykologene Jorid Stamnes og Bård Bugge informerte de frivillige fra Vestfold Røde Kors om at det er normalt å reagere etter en unormal situasjon. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: De frivillige fra Røde Kors som har hjulpet til på Utøya, fikk tirsdag kveld en debrifing av profesjonelle.

DEL

92 kvinner og menn fra Vestfold har de siste dagene båret skadde og døde fra Utøya, og vært en samtaleperson for pårørende og ofre.

Del på Facebook

– Dere har vært med på en aksjon vi aldri har sett maken til. Noen har dratt paralleller til krigen. Det er derfor viktig med en debrifing. Dere skal vite at det er normalt å reagere på en unormal situasjon, innledet fungerende styreleder i Vestfold Røde Kors, Kari Lise Nylèn.

LES OGSÅ: Fire omkomne er identifisert

Ekstrem situasjon

Tirsdag hadde Røde Kors Vestfold fremdeles seks stykker i aksjon på Utøya. Alle de fremmøtte fikk en «huskelapp» på vanlig reaksjoner ved katastrofer.

– Ha den lett tilgjengelig. Ta den frem å se at det ikke er rart at man reagerer som man gjør, anbefaler Nylèn.

Hun sier også at de frivillige vil få hjelp fremover og at terskelen for å ta kontakt for hjelp er meget lav.

Kommuneoverlege Frank Thrana og psykologene Jorid Stamnes og Bård Bugge roser Vestfold Røde Kors for hvor alvorlig de tar eventuelle etterreaksjoner hos sine frivillige.

– Organisasjonen tar det på alvor. Det er det eneste fylket som har et kriseteam.

LES MER: Psykolog: – Ikke vær redd for at du er redd

Snakk ut om opplevelser

De forteller at det er lurt å snakke ut om opplevelsene.

– Man kan få en psykisk reaksjon over tid og det kan gi utslag i posttraumatisk stress, sier psykologene.

– Mange har opplevd sterke inntrykk i en ekstrem situasjon. De fleste takler det bra, men hvis det går ut over dagliglivet etter tre måneder, bør man oppsøke riktig og god hjelp.
– Vi er her for å tilby bistand.

– Tusen takk

Fylkesmann Erling Lae uttrykte stor takknemlighet overfor hjelpemannskapet.

– På vegne av Vestfold fylkeskommune vil jeg si vi er dypt takknemlige for den fenomenale innsatsen dere har gjort. Den rå, nakne ondskap rystet oss helt inn i ryggmargen. Jeg har blitt skånet fra det. Dere har sett det. Jeg må være ærlig å si at jeg er ikke sikker på om jeg hadde taklet det. Nå er det viktig å finne roen for å komme tilbake til hverdagen.

Artikkeltags