Gå til sidens hovedinnhold

– Det er selvfølgelig en jævlig nedtur

Artikkelen er over 10 år gammel

NØTTERØY: Stang ut for kreftsyke Trond Evensen (34). Men selv om kreften har fått overtaket, fortsetter Trond sitt livs kamp.

– Det er selvfølgelig en jævlig nedtur.
 
Som kreftsyk og nybakt pappa er livet fullt av oppturer og nedturer. Det siste året er det bekymringsløse livet til Trond Evensen snudd opp ned.

Del på Facebook  

Sorg og glede

Høsten 2009: Omtrent samtidig som han får påvist uhelbredelig lymfekreft, får han også vite at han skal bli pappa for første gang. Kreften vil han aldri bli kvitt, og i et desperat forsøk melder han seg på et forskningsprosjekt i regi av Radiumhospitalet. Hvis alt klaffer vil Trond bli kreftfri, uten en dråpe cellegift.
 
– Mitt mål er å ikke få en dråpe cellegift inn i kroppen min. Da vil jeg bli en kreftpasient, men det er jeg ikke, fortalte Trond i vår til Tønsbergs Blad.

Resultatene fra blodprøver, beinmargsprøver og PET (bilder som viser aktivitet i celler og vev) har variert, og i sommer så det ut som om det skulle gå rette veien. Men slik gikk det ikke.

– Jeg har merket at kreften har kommet tilbake. Det kjenner jeg på kroppen, det presser i mageregionen og slikt.

Han peker og demonstrerer hvor kreften sitter. Hvor det presser.

Vil ikke angre

Til nå har Trond vært i fin fysisk form. Litt slapp og trøtt, men for ham ikke et stort problem. Han vet det ikke vil vare. Snart vil han bli syk. Kreftsyk. Cellegift står oppført som neste steg i journalen.

Men først skal alt prøves. Ingenting skal være uprøvd. En venn av familien hadde lest om turer til Brasil, der dødssyke blir helbredet. «Når alt håp er ute oppsøker mange John Of God, den ydmyke healeren som gir håp til mange mennesker uten håp», står det i bladet Energica.

– Jeg har hele tiden tenkt at den dagen jeg blir syk skal jeg ikke ligge å angre på at jeg ikke har prøvd alt, forklarer Trond.

5. september står Trond med kofferten klar på Gardermoen. Lite vet han om hva han skal oppleve de neste to ukene.

Healing

En depressiv. En hivpositiv. En rusavhengig. En med migrene. Og en kreftsyk. Alle møtes de på Gardermoen. Alle er de på leting. På leting etter en større mening. Et håp. En kur.

Trond har aldri meditert før, og har et ikke-forhold til Gud. Men det kan jo ikke skade. En spirituell reise til mirakelmannen John Of God.

– Man klamrer seg til håpet av at det funker. At det har noe for seg. Jeg misunner virkelig de som er overbevist om at det funker, forklarer han.

I løpet av de to ukene i Brasil blir Trond og hans reisefølge introdusert for ånder, usynlige operasjoner, krystallseng og meditasjon.

– Det ingen var forberedt på er alle disse vonde følelsene man skal få kontakt med. Man opplever blant annet sorg, sinne, misunnelse, fortvilelse, savn og frykt, forteller Bengt Martin Simonsen.

Etter at han fikk påvist hiv-smitte i 2004, levde han i fornektelse frem til januar 2009. Etter en reise til Brasil tok han endelig ansvar og aksepterte sykdommen. Han er nå reiseleder til Brasil, og er helt overbevist om at healing virker.

Tenker positivt

Etter turen setter Trond i dag av tid for seg selv. Egentid for å tenke.

– Jeg har falt til ro med at jeg har kreft. Jeg kan akseptere det, og det er en del av healingen. Jeg har min kvalitetstid der jeg setter meg ned for å tenke positivt. Det er deilig. Jeg har tro på at positive tanker er selvhelbredende til en viss grad, i stedet for å grave sin egen grav.

Tilbake i Norge går turen rett til Radiumhospitalet. Planen er at Trond skal ha kvalitetstid med familien i høst og til over julen. Men Trond ser ingen grunn til å vente. I samråd med hans samboer Lin Zera, bestemmer de seg for at det bare er kaste seg ut i det.

– Det har ingen hensikt å vente. Det er bare å sette i gang. Allerede etter noen dager vil jeg merke at kulene jeg kjenner i magen går tilbake. Det gleder jeg meg til.

Kreften vil alltid være en del av Trond. Men han kan få overtaket. Slå sykdommen tilbake, igjen og igjen.

Han har jo tross alt jentene sine å ta vare på. For en drøy uke siden ble Thelma Olivia døpt. Sammen med hans samboer og hennes to døtre, er hjerteknuseren Thelma Olivia Tronds store seier.

– Pappatilværelsen er det beste som er. Hun er som en drøm. Alt er så kult med barn, forklarer Trond.

Et lys i øynene hans er tent da han snakker om sin datter. Trond kommer ikke til å gi opp kampen med det første.

Gir ikke opp

Tirsdag vil Trond få sin første dose cellegift. I fem måneder skal han hver tredje uke innom sykehuset for å få giften inn i kroppen. For det er gift det er. Et skummelt ord, ifølge Trond.

– Det er mange eldre som går på cellegift og klarer det veldig fint. Jeg ser på meg selv som ung og sprek og burde da klare det bra. Men bare ordet cellegift er skummelt, men samtidig skal giften gjøre kroppen bedre. Slå sykdommen tilbake. Cellegiften blir en ny opplevelse det og. Det er ikke alle som får vært med på det, avslutter han, med en smittende latter og et glimt i øyet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.