Gå til sidens hovedinnhold

– Det er vi som skal takke!

Artikkelen er over 10 år gammel

RE: – Tusen takk for at du finnes, og at du står på og inspirerer andre, sa Inga Marte Thorkildsen da hun og Henning Johannessen lørdag overrakte det første stipendiet fra Andreas Bull-Gundersens minnefond til Linda Mølgaard Gustavsen, leder for SO-teamet i Vestfold.

Teamet gir akutt bistand til ofre for voldtekt og andre seksuelle overgrep.

Del på Facebook

Utdelingen skjedde nesten på dagen to år etter at 25 år gamle Andreas Bull-Gundersen fra Re døde i København, som følge av skadene han fikk da han ble utsatt for umotivert vold ute på byen. En ekstra tragisk dimensjon ved saken er at Andreas ble avvist da han kom på Rigshospitalet for å få hjelp. Familien klaget inn sykehuset for en dansk klagenemnd, men fikk ikke medhold.

– Hadde han blitt tatt imot som en pasient, ville han vært i live i dag. Denne tildelingen er litt i samsvar med den skjebnen Andreas fikk. Når man ber om hjelp i nød, er det viktig at man får den, sa Henning Johannessen.

Det var politiet i Sandefjord som foreslo Linda Mølgaard Gustavsen til stipendet. SO-teamet har da også et meget tett samarbeid med politiet, bl.a. fordi de foretar rettsmedisinske undersøkelser i tillegg til å gi ofrene menneskelig og medisinsk hjelp til å komme gjennom den første, traumatiske tiden.

Roste kolleger

Selv var stipendvinneren også opptatt av å takke sykepleierkollegene ved SO-teamet:

– De klarer å gi det lille ekstra som må til for at vi får til noe hver eneste gang, sa Linda Mølgaard Gustavsen. Som indirekte bekreftet at SO-teamets innsats stemmer helt overens med det som er minnefondets formål, nemlig å kjempe mot vold.

– Seksuelle overgrep har ingenting med sex å gjøre. Det er vold, bare i en annen form, sa hun.

Mølgaard Gustavsen fremhevet at den dårlige kommuneøkonomien i Vestfold tvang dem til å tenke alternativt da SO-teamet ble opprettet for et tiår siden. I stedet for å grunnlegge et stort senter med eget bygg, valgte man å satse på et team som ambulerer rundt på legevaktene. Men nettopp dette gjør det også mindre belastende for ofrene å oppsøke teamet.

– Det er ingen som vet om du har vondt i halsen eller er blitt voldtatt når du sitter i køen på legevakten, sa hun.

Tar utdanning i USA

Stipendvinneren påpekte også at mørketallene er store. Av anslagsvis 350 seksuelle overgrep i året i Vestfold, er det bare ca. 50 SO-teamet hører om. Å informere ungdom om seksualisert vold, grensesetting og hjelpetilbud er derfor noe av det viktigste teamet driver med, fortalte Linda Mølgaard Gustavsen.

Som ikke bare var glad for anerkjennelsen. De 50.000 kronene gjør henne nemlig også i stand til å fullføre et studium i USA for sykepleiere som jobber med seksuelle overgrep.

Kommentarer til denne saken