HILLESTAD: – Interessen for å bruke rabarbra i matlagingen er på vei opp igjen. Kokker tar den i bruk mer og mer, og det er mer enn bare saft man kan bruke rabarbra til, sier Kathrine Kleveland, leder i Norges Bygdekvinnelag.

Står ved komposten

Hun står bøyd over en enorm rabarbrabusk som ser ut til å stortrives rett ved kompostbingen på gården Søndre Bergan i Hillestad.

I dag har hun fått besøk av hagedesigner og forfatter Marit Næss Jørgensen fra Sandefjord som skriver bok om rabarbra, denne eldgamle mat- og medisinplanten som har en så spennende og broket historie.

– Rabarbraen kom til Norge på 1700-tallet, og spesielt i etterkrigstiden var den vanlig i bruk her i landet, forteller hun.

Nå får den sin renessanse igjen etter å ha stått bortgjemt i hagene rundt omkring.

Kan brukes til alt

– Nesten alle som har hage har jo rabarbra. Akkurat nå er det rabarbrasesong, og vi i Bygdekvinnelaget ivrer for at flere skal ta den i bruk, sier Kathrine Kleveland og ramser opp de mange bruksmåtene: Suppe, saft, kaker, syltetøy, is, te, grøt og vin.

Lys rosa i fargen ser saften lekker ut når Kathrine Kleveland heller den i glass på stett og serverer gjestene sine. Dette er noe av det hippeste du kan gi gjestene dine i sommer.

– Å lage rabarbrasaft er det enkleste i verden, sier hun.

Oppskriftene er mange, men hun bruker to kilo rabarbra, to sitroner, en kilo sukker og fire liter vann.

Rabarbraen er ikke den mest næringsrike av grønnsakene våre, men du verden så godt den smaker. Bare prøv selv.