Død og tilgriset fugl ved Sandø

DØDE FUGLER: I området ved Sandø ble det funnet tre døde fugler lørdag ettermiddag. Foto: IUA Vestfold

DØDE FUGLER: I området ved Sandø ble det funnet tre døde fugler lørdag ettermiddag. Foto: IUA Vestfold

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

HVASSER: Olje fra det havarerte lasteskipet «Godafoss» har truffet land på Østre Bolærne og Sandø.

DEL

Tønsbergs Blads reporter Asbjørn Olav Lien og fotograf Per Gilding ombord i losskøyta Hvasser, ser oljeutslippet som har truffet Vestfold-kysten svært tydelig.

Del

– Vi ser et kjempestort oljeflak som går fra Bustein, forbi Sandøbukta og mot Færder, forteller Lien.

– Det ser ut til å være et tynt lag med olje, men det er veldig stort, og veldig synlig. Det er også noen oljeklumper i vannet.

– På Sandø er det olje på svabergene, og oljen har trolig også kommet inn til strendene, sier Lien.

EKSTERN LINK: Her kan du se hvilke skip som deltar i oljevernarbeidet, og hvor de er

Tjøme-ordfører Bente Kleppe Bjerke var ombord på losskøyta for å ta en nærmere kikk på oljeflaket.

– Det nytter lite hva vi gjør med lokale verneplaner når det går tikkende bomber med nyttetrafikk i Oslofjorden, sier hun.

Fant død fugl

Statens naturoppsyn har befart kysten fra Sandø utenfor Hvasser og sydover rundt Verdens Ende sammen med IUA Vestfold.

– Det er en del olje i området. Fra blåskimmerfilm i havoverflaten til større oljeklumper, og i noen områder er det flekkvis olje. Vest av Verdens Ende har IUA Vestfold så langt ikke funnet olje, sier leder av IUA-Vestfold Per Olav Pettersen.

– I området ved Sandø er det funnet tre døde fugler, det er også en del oljetilgriset fugl i samme området, opplyser Pettersen.

Sandø og Bolærne er de to stedene hvor det er bekreftet påslag på land i Vestfold.

Lørdagen blir brukt til å lokalisere olje og påslag. Mannskaper skal være i gang med å sanere oljen i løpet av søndag.

Skaffer oversikt

Oljepåslaget ble observert fra fly lørdag morgen.

LES OGSÅ: – Jeg feilnavigerte

– Det er ikke snakk om store mengder påslag, langt fra situasjon vi opplevde etter Full City havariet. Vi skaffer oss nå oversikt over berørte områder, og vil treffe de nødvendige tiltak når vi har denne, sier Per Olav Pettersen.

Kartlegging

Kystverket er i ferd med å skaffe seg oversikt over hvor oljen har truffet land, og Sivilforsvaret er på vei til Hvasser for å opprette en oljevernbase der.

– Vi er i en kartleggingsfase. Vi har folk ute på befaring i båt, og går snart opp i helikopter, sa beredskapskoordinator Andrew Wright i Vestfold Interkommunale Brannvesen ved 11.30-tiden.

Det er den ytre skjærgården fra Bolærne og sydvestover til Svenner fyr som skal befares for å registrere påslag. I tillegg vil brannmannskaper fra Sandefjord og Larvik befare kystområdet syd i fylket med båt.

LES OGSÅ: – Det må ikke gambles med sikkerheten

En rekke fartøy er i gang med å fange opp olje ute i Oslofjorden for å begrense mengden olje som når kysten av Vestfold. Kystvaktskipet Harstad og flere andre skip fanger opp olje i området mellom Hollenderbåen og skjærgården øst av Tjøme. KV Nornen har i natt levert 16 m3 med olje i Horten som er tatt opp i Oslofjorden.

IUA Vestfold melder at oljen fra Godafoss er analysert. Oljen er tungolje som i seg selv er giftig, men det er ikke funnet spor av at det er blandet inn andre gifter i oljen.

Godt forberedt

IUA Vestfold har siden i går forberedt seg på at oljen skulle nå land. Oljevernutstyr ble fraktet fra Kopstad til Sandøsund på Hvasser, der også båtene Havnøy og båten til Horten havnevesen ble lagt i beredskap.

Det er også gjort forberedelser for å kunne benytte Bolærne som depot.

LES OGSÅ: Skipsleia i Østfold skal sikres

Myndighetene har utpekt at områdene Bastøy, Bolærne, Verden Ende, Træla i Tønsberg, Viksfjorden mellom Sandefjord og Larvik, samt Mølen  har førsteprioritet.

Artikkeltags