Gå til sidens hovedinnhold

Ni gode grunner til å drikke kaffe

Artikkelen er over 4 år gammel

Og et par mindre heldige.

Denne uken skal det avgjøres hvem som er best i kaffe her til lands. NM i kaffe 2017 går av stabelen i Lillestrøm under SMAK, fra 7. til 10. februar, og Norges beste baristaer og kaffebryggere skal kåres. I den forbindelse har Nettavisen satt opp ei liste over kaffens gode sider.

Deltakerne er ikke alene om å elske kaffe. Nordmenn generelt er gærne etter den sorte drikken, om det er i varm og enkel form eller kald og med sirup og melk; soya- eller mandel-typen.

70 prosent av oss drikker kaffe daglig, og vi drikker gjennomsnittlig 160 liter årlig, noe som putter oss som nummer to på lista over mest kaffedrikkende land. Kun Finland drikker mer enn oss.

Men det er som med alt annet man fortærer mye av, det er fordeler og ulemper med kaffe. I denne artikkelen får du en rekke funn fra forskningen, blant annet gode grunner til å drikke kaffe, og her er kanskje også et par ting du ikke visste om kaffe.

Smak

Først og fremst er det greit å  vite hvordan man lager kaffe ordentlig, for å unngå at den smaker surt. Eller hva slags kaffe man skal kjøpe som er både god og rimeligst.

Uansett bør du ikke drikke mer enn 3-5 kopper om dagen, for å oppnå en helsemessig gevinst.

Visste du forresten at kaffe gjør deg yngre, biologisk sett? I motsetning til røyking, fedme og brus, som vil fremskynde kroppens aldring med mellom to og seks år, har kaffe foryngende effekt. Den sorte drikken gjør deg halvannet til fem og et halvt år yngre, biologisk sett vel å merke , viser en studie fra Uppsala i Sverige fra 2015. Kaffe inneholder nemlig antioksidanter, som er gunstig for kroppen.

Og behag

Bare det å lukte kaffe, kan ha gunstig effekt på stressnivået. Ved universitetet i Seoul fant forskere at av rotter som slet med søvn, så var det de som ble utsatt for duften av kaffe, som slappet mer av. Forskerne så blant annet at proteiner i hjernen som er forbundet med stress, endret seg.

Kaffe øker også lykkenivået. De som drikker fire kopper eller mer kaffe om dagen, har 10 prosent mindre sjanse for å være deprimerte. Det mener forskere ved American Academy of Neurology.

De mener sammenhengen ikke har med koffeinet å gjøre – ettersom cola gir stordrikkere større risiko for depresjon. Forskerne mener derimot det har med antioksidantene å gjøre.

Kreft

Kvinner som drikker ufiltrert kaffe mer enn fire ganger om dagen hadde redusert risiko for brystkreft sammenlignet med kvinner som drakk kaffe mindre enn en gang om dagen, ifølge en studie fra 2010 som er publisert i tidsskriftet Cancer Causes & Control. Årsaken er fettsyrer i kaffe, som er linket til senere vekst i kreftceller

En studie fra 2012 publisert i American Journal of Epidemiology antyder at koffeinholdig kaffe kan beskytte mot kreft i hals og munn. De som drakk mer enn fire kopper daglig, hadde omtrent halvert risiko for enkelte typer kreft i hals og munn.

Andre sykdommer

Kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2. Forskning viser at de som drakk en kopp mer om dagen, hadde mindre risiko, mens de som drakk en kopp mindre, økte risikoen.

Sort kaffe kan også hjelpe mot tannråte. Da den svarte varianten, ettersom sukker og melk har motsatt effekt.

3-4 kopper om dagen er også med på å redusere risikoen for tette arterier, og medfølgende hjertesykdommer.

Kaffe er også bra for levra. Særlig om du drikker (mye) alkohol. En studie fra 2006, med 125.000 deltakere, fant at de som drikker minst en kopp kaffe om dagen, hadde mindre risiko for å utvikle kronisk leversvikt - en autoimmun sykdom forårsaket av overstadig alkoholkonsum, og som kan føre til leversvikt.

Ulemper

Å overdrive kaffeinntaket kan føre til dårlig søvn, magevondt, kvalme, hjerteklapp, nervøsitet og at du blir irritabel. Er du gravid eller har høyt blodtrykk eller høyt blodsukker, bør også redusere kaffeinntaket.

Bare en kopp kan øke hjerteslagene til 100 slag iminuttet, og normalt har du mellom 60-80. Det kan ta opptil en time før kroppen har normal hjerterytme igjen. For de med hjertefeil der hjertet ikke pumper blod like effektivt som hos andre kan kaffe belaste hjertet på en uheldig måte og da kan det være best å kutte kaffe helt.
I motsetning til hva mange tror, er kaffe heller ikke effektiv mot forstoppelse – tvert imot. I det lange løp kan kafe faktisk gjøre forstoppelsen verre, fordi koffein kan gjøre deg dehydrert. Kaffe stimulerer produksjon av magesaft, så det beste er å drikke kaffe sammen med mat.

For mye kaffe kan øke risikoen for osteoporose. Koffein gjør nemlig de cellene som er involvert i å gi oss mer beinmasse mindre efektive og kan til og med drepe disse, ifølge en studie publisert i Journal ofOrthopaedic Surgery and Research i 2006.

Du bør heller ikke drikke kaffe med en gang du står opp om morgenen. Forskere har funnet ut at dersom de koffeinholdige dråpene konsumeres innen en time etter man har våknet, så får man ikke det fulle utbyttet av kaffe. For i det man våkner, frigis også stresshormonet kortisol, skriver Asap Science.

Man risikerer da også å opparbeide resistens mot koffeinet.

Kaffegrutets fordeler

De som koker eller trakter kaffe har muligens sett seg lei av å fjerne kaffegrutet, som er noe herk å ha i vasken og som gjerne søles her og der. Men ikke kast det – grutet kan brukes til mange smarte ting. Blant annet kan det fikse riper i møbler, det fjerner lukten av løk og det rengjør en skitten grill.

Kommentarer til denne saken