Joshua French snakker offentlig for første gang

UTSOLGT: Alle billettene til foredraget «Joashua French – Dømt til døden» i Nøtterøy kulturhus mandag kveld er solgt.

UTSOLGT: Alle billettene til foredraget «Joashua French – Dømt til døden» i Nøtterøy kulturhus mandag kveld er solgt. Foto:

Mandag kveld går startskuddet for foredragsturneen «Joshua French – Dømt til døden», som er utsolgt på en rekke kulturhus landet rundt.

DEL

Premieren på Nøtterøy kulturhus. Foredraget er utsolgt, og det er satt opp et ekstraforedrag 5. november. Foredraget blir første gang French deltar på et offentlig arrangement etter at han kom hjem til Norge 17. mai i fjor etter å ha sittet fengslet i Kongo.

French har bestemt seg for foreløpig å ikke gi noen personlige intervjuer, og takket ifølge Dagbladet nei til å delta i NRK Ukeslutt med to tidligere Afrika-korrespondenter, Halle Jørn Hanssen og Tomm Kristiansen.

– Grotesk

Halle Jørn Hanssen, som også er tidligere generalsekretær for Norsk Folkehjelp, har reagert sterkt på foredragsturneen.

I et intervju med avisen Vårt Land sier Hanssen:

– Det er fullstendig grotesk. French var en som leide seg ut for penger, og nå skal han holde foredrag om dette i kulturhus i bygd og by.

Hanssen mener det ikke passer seg for French å legge ut på turne og ta penger for å fortelle om livet som leiesoldat.

– Han burde sitte helt stille og tie, særlig fordi staten har brukt millioner på å få ham hjem.

LES OGSÅ: Joshua French: Lurt i felle i Kongo

Joshua French sa i en skriftlig kommentar til avisen at han må ha mulighet til å fortelle historien sin uten filter.

– Det er viktig for meg å ha muligheten til å fortelle min historie uten å være bundet opp og begrenset av fangenskap i Kongo. For første gang er jeg fri til å fortelle min historie uten at mediene eller andre er filter imellom. Det er en sterk og unik historie som må fortelles.

«Renovasjonsprosjekt»

I et innlegg i Dagsavisen kritiserer Hanssen foredragsvirksomheten, boka French jobber med og filmen om Kongo-dramaet.

– Uansett hvordan vi vender og vrir på saken om gutta i Kongo, dreier kjernen i alle fortellingene seg om to norske leiesoldater som, selv om de ikke drepte sjåføren i Kongo, har brutt loven i Norge, Kenya, Uganda og Kongo. Men det er det få i Norge som er opptatt av. Den ene overlevende, Joshua French, og hans avdøde kamerat Tjostolv Moland skal nå, gjennom hva som bare kan beskrives som et gigantisk renovasjonsprosjekt, gjøres til folkehelter, skriver han i innlegget.

Artikkeltags