Frykter bruktsvindel

REAGERTE: Tønsberg-mannen Einar Bryne reagerte på lappen fra Aksjon Godhet, som ber om brukte klær i gaver. Han sjekket nærmere, og ble ikke mindre skeptisk. 
Foto: Kirvil Håberg Allum

REAGERTE: Tønsberg-mannen Einar Bryne reagerte på lappen fra Aksjon Godhet, som ber om brukte klær i gaver. Han sjekket nærmere, og ble ikke mindre skeptisk. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Aksjon Godhet, som flere ganger har tigget brukte klær i Tønsberg, står i fare for å havne på Innsamlingskontrollens fy-liste.

DEL

TØNSBERG: – Hvorfor sende bruktklærne til noen som ikke engang tar telefonen. Vi har jo Fretex, som har innsamlingsstasjoner flere steder i Tønsberg.

Tønsberg-mannen Einar Bryne reagerte på lappen som en dag lå i postkassen. Hokksund-baserte Aksjon Godhet ber folk sette brukte klær ved inngangsporten, innpakket i plastsekk.

Når Tønsbergs Blad forsøker å ringe det oppgitte telefonnummeret på lappen, er det ingen som svarer. I stedet kommer det en sms, der de ber oss sette brukte klær slik at en sjåfør bare kan hente dem.

LES OGSÅ: Krever inn moms ulovlig

Tønsbergs Blad har forsøkt å sende en sms til det oppgitte telefonnummeret med spørsmål om intervju, uten å få svar. Det samme gjentar seg om vi ringer fra en annen telefon.

Elendig språk

Einar Bryne sjekket den oppgitte nettsiden.

– Den har et elendig språk. Det ligner en useriøs organisasjon, sier Bryne.

På nettsiden og flygebladet hevder organisasjonen Aksjon Godhet at klærne går til fattige barn i Ukraina.
På nettsiden forteller organisasjonen, på ubehjelpelig norsk, hva de står for:

«I Norge har vi ganske høyt nivå, når det gjelder belønning og økonomi, derfor ofte vi ikke merker at de andre har mye verre. Vi prøver å forsøke et kompromis som, vil hjelpe fatigge Øst-Europeiske landene. Slik kan du bli med på detta, ved å gi bort klær og utstyr som du ikke bruker lenger og tar unødvendig plass i huset eller kjelleren.»

– Dette gjorde at jeg kontaktet Innsamlingskontrollen, forteller Einar Bryne.

I det frivillige registeret Innsamlingskontrollen er staben høyst oppmerksom på Aksjon Godhet.

– Vi har bedt dem sende forskjellige dokumentasjon, uten at vi har mottatt det vi ønsker, sier informasjonsansvarlig Lauritz Valvik Raustøl i Innsamlingskontrollen.

Daglig leder Børre Hagen sier det slik:

– Aksjon Godhet er ikke helt ukjente for oss. Hvis vi ikke får de opplysningene vi ber om, havner de på vår obs-liste.

LES OGSÅ: Thorvald (91) lot seg ikke lure av svindleren

Stiftelsen Innsamlingskontrollens formål er at frivillige gaver går til organisasjoner som har orden i bøkene, og at mest mulig av pengene kommer fram til dem som trenger dem. Organisasjoner som er godkjent, står på stiftelsen hjemmeside. Organisasjoner som nekter å oppgi informasjonen, kan fort havne på obs-listen, som også står på nettsiden.

Litauen

Karolis Remeika står oppført som daglig leder i Aksjon Godhet, Mindaugas Gasylas er styreleder.

Adressen til organisasjonen er et industriområde vest for Hokksund sentrum i Buskerud.

Nettsiden blir driftet fra en server som står plassert i Vilnius, Litauen.

Artikkeltags