Gå til sidens hovedinnhold

Tre av fem røykere fortsetter å røyke etter hjerteinfarkt

Artikkelen er over 4 år gammel

En undersøkelse ved sykehuset i Vestfold viser at bare to prosent av pasienter som har hatt hjerteinfarkt klarer å følge alle råd i etterkant.

Omlegging av usunn livsstil er beste måte å redusere risikoen for nye infarkt. En studie fra Drammen sykehus og Sykehuset Vestfold viser imidlertid at tre av fem røykere fortsetter å røyke, 81 prosent sliter med overvekt og 60 prosent er lite eller ikke fysisk aktive, skriver Aftenposten. En betydelig andel rammes av infarkt igjen få år senere.

– Resultatene er nedslående og overraskende, sier John Munkhaugen, konstituert overlege i hjertesykdommer og leder av studien. Studien viser også at bare halvparten av pasientene klarer å nå behandlingsmålet for blodtrykk, selv om de går på anbefalte medisiner.

Drøyt 13.000 får hjerteinfarkt i Norge hvert år, og det er en av de vanligste dødsårsakene i landet. Rundt 90 prosent av risikoen for hjerteinfarkt knyttes til røyking, overvekt og lite fysisk aktivitet.

Overlege ved Statens legemiddelverk og kardiolog Steinar Madsen er skuffet over resultatene.

– Vi må bli flinkere til å forebygge enn i dag, og vi må bli flinkere til å følge opp risikopasienter. Forebygging er alltid bedre enn behandling, sier han og legger til at helsevesenet må tenke nytt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.