Skal snakke ungdommens sak på sykehuset: – Vi har alle hatt opplevelser som gjør at vi mener noe bør endres

SNAKKER FOR UNGDOMMEN: Kjell-Andre Halvorsen, Sondre Bogen-Straume, Sunniva Desiré Severinsen, Ragna-Elise Vestly og Henrikke Marie Bülow Kristiansen skal tale ungdommenes sak på Sykehuset i Vestfold.

SNAKKER FOR UNGDOMMEN: Kjell-Andre Halvorsen, Sondre Bogen-Straume, Sunniva Desiré Severinsen, Ragna-Elise Vestly og Henrikke Marie Bülow Kristiansen skal tale ungdommenes sak på Sykehuset i Vestfold. Foto:

I et år har en gruppe ungdommer jobbet for å gjøre situasjonen bedre for jevnaldrende pasienter ved Sykehuset i Vestfold.

DEL

10 ungdommer med erfaring enten som pasienter eller pårørende er medlemmer av Ungdomsrådet ved Sykehuset i Vestfold. De møtes omtrent en gang i måneden for å diskutere hva de kan gjøre for at ungdom skal ha det bedre som pasienter.

– Vi har egne erfaringer fra somatikk, psykisk helse eller som pårørende, og alle har hatt opplevelser som gjør at vi mener noe bør endres, sier Henrikke Marie Bülow Kristiansen.

LES OGSÅ: Torill ble sendt i ørska fra legevakten for å nå siste buss: – Jeg ble forbannet

Hun sier rådet skal være et talerør for ungdom, og at det skal jobbe med å forbedre hvordan ungdom blir møtt på sykehuset.

– Vi vil at ungdom skal bli tatt mer på alvor, og vi ser et blant annet et forbedringspotensial i kommunikasjonen, sier hun.

Ragna-Elise Vestly sier det blant annet handler om å forsikre seg om at beskjeder kommer fram, og at «stammespråk» bør unngås.

Kan bli dårligere av lukt

En av sakene rådet jobber med nå, er spørsmålet om det skal innføres et parfyme- og røykeforbud i arbeidstiden for ansatte med pasientkontakt.

– Vi anbefaler at det innføres et røyk- og parfymeforbud. Folk med allergi og astma kan bli dårligere om de utsettes for røyk- eller parfymelukt, og for noen kan det utløse et migreneanfall, sier Sondre Bogen-Straume.

LES OGSÅ: Opprørt datter og barnebarn: – Vi lovte mamma at det ikke skulle skje igjen.

– En av fem er oversensitive for lukt, men det finnes ikke noen lover som regulerer dette. Dette kan føre til at terskelen for å be om hjelp blir høyere.

Denne saken skal nå videre til ledergruppen på sykehuset, før det blir tatt en avgjørelse.

– Ta kontakt

Rådet vil gjerne høre fra ungdom som har noe å si om behandlingen de har fått på sykehuset. Det kan kontaktes via nettsiden siv.no/om-oss/ungdomsradet.

LES OGSÅ: Nyfødte Lucas var svært syk, pleierne tok det ikke på alvor: – Han kunne fått alvorlige skader

– Ikke nøl med å ta kontakt, sier Sunniva Desiré Severinsen.

Artikkeltags