Høyre: Ansatte som ikke vil vaksineres, kan ikke jobbe i helsetjenesten

Ingen av de smittede var vaksinert mot sykdommen.

Ingen av de smittede var vaksinert mot sykdommen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Høyres helsepolitiske talsperson mener at helsepersonell som ikke vil vaksineres, ikke kan arbeide i helsevesenet.

DEL

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) uttaler dette til NTB etter at Folkehelseinstituttetonsdag meldte at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uka, ett av dem en helsearbeider. De tre smittede var alle uvaksinerte og ble smittet i utlandet.

De andre smittetilfellene er barn, og gjelder et søskenpar fra Oslo.

Obligatorisk vaksine

En helsearbeider fra Buskerud ble trolig smittet da vedkommende var på reise utenfor Norge. Helsearbeideren ble lagt inn på et sykehus på Østlandet etter å ha kommet hjem, men er nå utskrevet.

Stensland tar til orde for at ansatte som nekter å la seg vaksinere, ikke hører hjemme i helsetjenesten.

– Meslingutbruddet, der en av de smittede er helsepersonell, aktualiserer mitt forslag om obligatorisk vaksine for helsearbeidere, mener han.

Ifølge Stensland har forslaget bred tilslutning i Stortinget. Han mener det bør settes ut i livet så snart som praktisk mulig.

Flere kommuner jobber med å informere personer som kan ha vært i kontakt med den gjeldende helsearbeideren. Foreløpig er det ikke påvist flere sykdomstilfeller som stammer fra vedkommende.

Foreløpig ikke flere tilfeller

Instituttets avdelingsdirektør Didrik Vestrheim mener tilfellene understreker hvor viktig det er med vaksine for å være beskyttet mot meslinger.

– Vi har foreløpig ikke indikasjon på flere tilfeller, men vil følge nøye med i tiden fremover, sier Vestrheim.

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid i forbindelse med disse tilfellene.

Smitter lett

– Det er dessverre ikke uventet at slike tilfeller oppstår. Meslinger smitter lett. Dersom man er uvaksinert og blir smittet på reise i utlandet, kan man ta smitte med tilbake til Norge, sier Vestrheim.

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen gis normalt ved 15-måneders alder, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

De fleste i Norge er vaksinerte mot meslinger etter at vaksinen ble innført, og det har vært få sykdomstilfeller de siste årene. Mindre utbrudd kan oppstå blant uvaksinerte.

Artikkeltags