Gå til sidens hovedinnhold

Innsatt til sykehus – medfanger i sjokk

Artikkelen er over 6 år gammel

Torsdag kveld ble en innsatt i Hof fengsel innlagt på sykehus etter et akuttanfall. Nå får fengselsbetjentene kritikk.

HOF: – Den innsattes situasjon er livstruende fordi han ikke blir tatt på alvor i forhold til medisinering og medisinsk hjelp, mener en medinnsatt ved Hof fengsel.

Det er tiden før sykdomsanfallet fengselsbetjentene får kritikk for. Den syke mannen skal ha klaget over helsa i flere uker, ifølge to innsatte tb.no har vært i kontakt med.

– Nektet medisiner

Lørdag for to uker siden skal fangen ha hatt store smerter, men blitt nektet legetilsyn. Da det igjen ble sagt ifra til fengselsvakta dagen etter, skal den innsatte ha blitt kjørt til sykehus.

Neste helg skal det ha skjedd en ny episode. Ifølge en innsatt, ble medfangen nektet utlevert livsviktig hjertemedisin. 3–4 timer senere gikk en annen innsatt til fengselsvakta og ba om medisinen. Den innsatte hevder til tb.no at først da hadde vaktene tid til å gi medisinen.

– Mannen har hatt hjerneslag tidligere og er blitt glemsk. Derfor hender det han kommer 5–10 minutter for sent til medisinering. Da blir han avvist, hevder en annen innsatt tb.no har snakket med.

Ved 20.30-tiden torsdag ble den syke mannen rammet av et anfall, og ble da innlagt på sykehus. Der befant han seg fortsatt fredag, og tb.no kjenner ikke til hvordan tilstanden hans er.

– Alle her er fortvilet og i sjokk, sier en av de innsatte, som ikke ønsker å stå fram med navn.

LES OGSÅ: En person skadet i Hof fengsel

Etterlyser medmenneskelighet

En av de innsatte understreker at det medisinske formelt sett ikke er fengselsvaktenes ansvarsfelt, men fengselets helseavdeling.

– Det forstår vi også. Men det er likevel frustrerende for oss når vaktene ikke tar det på alvor. Det er lov å være medmenneske. Vi etterlyser litt medmenneskelighet når det gjelder behandling av syke, sier den innsatte.

Han forteller imidlertid at vaktene reagerte raskt da anfallet først inntraff.

– Men når vi ber om hjelp, må vi bli tatt på alvor. Det er stor frustrasjon blant de innsatte, sier han.

LES OGSÅ: Tatt etter fire uker på rømmen

– Vi følger prosedyre

Assisterende leder ved Hof fengsel, Tevje Haare, bekrefter sykehusinnleggelsen og akuttilfellet torsdag kveld.

– Den type sykdom som rammet ham, er slikt som oppstår akutt uten noen spesiell foranledning, sier Haare.

– Mannen skal ha varslet ifra om at han følte seg dårlig og var bekymret. Hvordan ble dette håndtert?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg er blitt fortalt at de som var på jobb løp til stedet da de fikk høre at en var syk. Det ble umiddelbart ringt til 113 med informasjon om at det trolig var et hjerteinfarkt, sier Haare.

Foreløpig skal det ikke være bekreftet hva slags anfall som rammet mannen. Haare forklarer at fengselets rutine er å kontakte helsepersonell ved den minste usikkerhet om sykdom.

– Innsatte skal ha tilsvarende medisinsk behandling i fengsel som de ville fått utenfor. Generelt er vi oppmerksomme på dem som får livsviktige medisiner. Jeg er ikke kjent med at noen ikke skal ha fått medisin fordi de ikke møtte opp til de tidspunktene de skulle. Det må vi i tilfelle sjekke i de medisinske journalene, sier Haare.

LES OGSÅ: – Sengetøyet er fullt av sædflekker, tørket blod og hår

Kommentarer til denne saken