Ildkule over Hof

Stjerneskuddsvermen Kvadrantidene vil stråle fra et punkt ovenfor Karlsvogna.

Stjerneskuddsvermen Kvadrantidene vil stråle fra et punkt ovenfor Karlsvogna. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

HOF: – Vi er ikke gale, men vi så nettopp en ildkule over Hof mot Hvittingfoss.

DEL

Mailen fra Lisa Marie Manum onsdag kveld fikk oss til å ringe den kjente astrofysikeren og astronomiformidleren Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Det kan stemme, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Kosmisk nyttårsfyrverkeri

– Vi har fått inn flere rapporter om det samme, i samme tidsrom, nemlig litt etter klokken 19.00. Blant annet fra Strømmen, der et vitne har sett en ildkule som varierte i fargene. Den begynte som grønn, og gikk over i gult.

Det bekrefter Lisa Marie Manum og venninnen Line Solås, som først så fenomenet over Hof-himmelen.

– Det så ut som et vanlig stjerneskudd som var på vei til å slokne. Men så blusset det opp igjen. Ildkula var først rød, så blå, før den skiftet farge til gul. Den hadde en stor, lang hale, forteller Solås.

Synsbedrag

I tipsmailen til tb.no fra Manum mente hun og venninnen Line Solås at ildkula slo ned mellom Hof og Hvittingfoss.

– Vi var på vei hjem fra butikken da vi så dette lyset på himmelen. Vi ble ganske paff da vi så det. Vi hørte ingenting, men det lyste kraftig opp på himmelen, forteller Lisa Marie Manum til tb.no.

– Hvis man "ser" at en ildkule faller ned et sted, er det et synsbedrag. Det bare virker slik fordi ildkula går ned bak horisonten, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

LES OGSÅ: Komet snart synlig på himmelen

– Ut fra vitneforklaringene jeg har hørt, kan det virke som denne falt ned langt unna. Den beveget seg fra nordøst mot sørvest.

Ifølge Ødegaard er slike fenomener fullstendig ufarlige, særlig hvis ildkula ikke går i oppløsning. Da brenner den helt opp i møtet med atmosfæren.

– Vi hører om stadig flere slike observasjoner. Er det flere ildkuler nå enn før?

– Nei, det er tvilsomt. Men folk er generelt mer observante på ildkuler nå enn før, sier astrofysikeren, som selv så sin første i fjor.

Sjeldne

– Ildkuler er forholdsvis sjeldne. Men vi nærmer oss tiden for meteorsvermen Geminidene, som er på sitt maksimale natten mellom 13. og 14. desember. Den natten er det måne, så man ser den best sent på natten.

– Kan onsdagens ildkule være en forsmak på Geminidene?

– Det kan være, men jeg tviler.

Også for en knapp måned siden ble en ildkule observert sent en kveld flere steder i Norge, bekrefter Ødegaard. Også den holdt sørvestlig retning.

Utover onsdagskvelden kunne flere i Vestfold fortelle på tb.nos Facebook-side at de også hadde observert ildkula som suste over Sør-Norge.

Artikkeltags