Dypt inne i berget, er det verken nisser eller dverger, som det står i barnesangen, men folk med hjelm, store maskiner, sprengstoff – og kake med marsipanlokk. For det er ikke en hvilken som helst dag på jobben for alle dem som jobber med det som skal bli en 12,3 kilometer dobbeltsporet jernbanetunnel gjennom Holmestrand.

Med 1100 kilo sprengstoff ble de siste 4,5 meter med fast fjell omgjort til småstein i går formiddag. Etter at drønnet hadde sluppet ut av fjellet sammen med lufttrykket, var det lettelse å spore blant gjengen fra entreprenøren Skanska og alle dem fra Jernbaneverket. Eller rettere:

– Nei, vi er ikke nervøse. Dette har vi kontroll på. Vi har blant annet strenge sikkerhetsprosedyrer vi følger. Men det er jo alltid litt spenning knyttet til gjennomslag, sier Tom Rotegård, Jernbaneverkets byggeleder Fibo.

VIDEO: Se video fra tunnelen øverst i artikkelen.

LES OGSÅ: Gravemaskinen sank ned i grunnen

Trofeer

Og gjennomslag er noe man samler på, for hvor mange gjennomslag hver enkelt har vært med på var et tema før dagens dype, og eneste, drønn.

For når man med ett kan se videre langt innover hovedtunnelen, må det feires med god mat.

– Det er alltid en feiring etter et gjennomslag, sier Rotegård.

LES OGSÅ: Sjekk det smellet!

BILDESERIE: Bli med inn i jernbanetunnelen i Holmestrand

Viktig jobb

Ansvarlig for dagens salve er Skanskas bas, Per Magne Banne.

Mens han etter smellet erfarent fører liften opp mot tunneltaket for å la oss se over Vestfolds ferskeste grushaug til «den andre siden», forteller han at han har gått alle gradene.

– Jeg har holdt på med dette her siden 1978, og som bas er jeg leder av teamet mitt, sier han.

Og det er store dimensjoner over tunnelen de lager.

– Den har et tverrsnitt på 133 kvadratmeter. Det er fordi det skal kunne kjøres tog her i opptil 250km/t, sier Knut Edmund Knutsen. Han er prosjektleder underbygging ved Jernbaneverket.

LES OGSÅ: Et hull til fem milliarder

I en parti med dårligere fjell mot tunnelåpningen i sør ble tunnelen sikret ved at en laget det man kaller en rørparaply. Det er rør boret inn i fjellet og så fylt med en sementblanding.

– Vi kler også hele tunnelen med betongelementer. Det er mellom 23-24.000 elementer som skal monteres, sier han.

ADVARSEL: Ser du lyset i denne tunnelen høsten 2016, så pass på: Da er det nok toget som kommer.