Heis i fjell etter sommerferien

KLARE FOR HEIS: Både fylkesutvalget i Vestfold og formannskapet i Holmestrand sa onsdag ja til en heis fra plattformen på nye Holmestrand stasjon til fjellplatået 70 meter høyere opp.
 Illustrasjon: Public arkitekter

KLARE FOR HEIS: Både fylkesutvalget i Vestfold og formannskapet i Holmestrand sa onsdag ja til en heis fra plattformen på nye Holmestrand stasjon til fjellplatået 70 meter høyere opp. Illustrasjon: Public arkitekter

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

HOLMESTRAND: – Vi trodde dette var utopi og helt uoppnåelig. Men nå blir det heis i Holmestrandsfjellet. Det er helt fantastisk.

DEL

Det var god stemning rundt bordet da formannskapet i Holmestrand skulle diskutere bygging av heis i fjellveggen. Utsagnet om heisen som en uoppnåelig utopi kom fra SVs Stig Atle Vange.

Og venstresidens entusiasme fikk gjenklang både i sentrum og på høyresiden.

– Ja, nå blir det flertall i bystyret. Jeg kan ikke love at det blir enstemmig, men at det blir flertall for å bygge heis fra den nye jernbanestasjonen og opp på fjellet, er helt sikkert, sier ordfører Alf Johan Svele (H).

2,4 millioner

Mens politikerne i fylkesutvalget tidligere på dagen vedtok å bidra med 2,4 millioner kroner til heisen hvert år i de neste ti årene, skulle politikerne i Holmestrand vedta en driftsutgift på cirka 400.000 kroner årlig i all overskuelig fremtid.

Eierskapet, og dermed drifts- og vedlikeholdsansvaret, for heisen har vært en stor del av diskusjonen en lang stund nå. I Holmestrand har politikere og rådmannen ønsket at Jernbaneverket eller fylkeskommunen skulle stå som eier. Slik ble det altså ikke.

Går i gang

Marit Synnes Lindseth i Jernbaneverkets planavdeling har utredet heisløsningen. Etter et enstemmig formannskap i Holmestrand er hun veldig fornøyd.

– Dette er bra for Holmestrand. Jeg kan bekrefte at også jernbanedirektøren har uttrykt at hun ønsker denne heisen, så dette går helt til topps hos oss. Vi er klare til å begynne detaljplanleggingen. Jeg har allerede sendt en bestilling som ville blitt avlyst dersom ikke finansieringen hadde kommet på plass. Men nå går vi gang, og starter byggingen av heisen så fort sommerferien er over, sier Lindseth.

Heisen vil bli en tredje utgang fra den nye jernbanestasjonen i fjellet i Holmestrand. Sist uke begynte arbeidene på en søndre utgang, som ligger i sentrum, mens nordre utgang allerede er på plass ved dagens stasjon.

Viktig for regionen

– Dette er ikke viktig bare for Holmestrand, det er et regionalt prosjekt. Det er mange både fra Re, Hof og Horten som tar toget fra Holmestrand. Noen dager er det umulig å få parkert. Når langt flere kommer til å gå eller sykle til stasjonen, vil det bli bedre parkeringsmuligheter for dem som ikke kan bruke kollektivtrafikk for å komme til toget, sier Lasse Berntzen (H).

Rådmannen vil jobbe med å finne alternative inntekter for å kutte utgiftene til heisen. Blant annet blir reklamefinansiering nevnt. Heisen skal være gratis å bruke.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet uttrykte bekymring for at vedlikeholds- og driftskostnadene kan bli uventet store, men poengterte at de likevel mener heisen er et positivt prosjekt.

Artikkeltags