Gå til sidens hovedinnhold

– Vi kjemper for livet

Artikkelen er over 7 år gammel

HOLMESTRAND: Brukerne ved Hus 3 protesterer med sultestreik og fastlåsing for å hindre nedleggelsen av det psykiatriske dagtilbudet.

Det er ti måneder siden det ble bestemt at Hus 3, det psykiatriske dagtilbudet på Grefsrud i Holmestrand, skal legges ned.

Nå protesterer brukerne. Tirsdag kveld satt Hasse Rønningen og Wanna Kristin Melcher sammen med to andre brukere i Hus 3 etter stengetid. Lenker og låser lå klare på bordet foran dem, klare til å brukes.

– Vi kjemper vår livs kamp for å redde stedet som redder våre liv, sier Rønningen og Melcher.

Usikker fremtid

Rønningen har nesten halve livet slitt med psykiske utfordringer, blant annet tvangstanker og angst. Kort tid etter at han i fjor sluttet som trommeslager i Plumbo på grunn av lidelsene, ble han skrevet inn på Hus 3.

– Livet mitt ble bedre, lettere. På lang sikt kunne jeg se for meg at livet skulle bli 90 prosent bedre enn hva det var, sier han.

17. desember er dommedag. Da skal han skrives ut fra Hus 3. Nå frykter han hva som skal skje når den dagen kommer.

– Da det ble bestemt at Hus 3 skulle legges ned, ble vi som brukere lovet et tilsvarende tilbud for tiden etter nedleggelsen. Nå skal vi straks skrives ut, og til hva? Vi er så fortvilet at vi ikke vet hva vi skal gjøre lenger, sier han.

Det siste året har gått med til å prøve å hindre nedleggelsen av dagtilbudet.

– Vi er for syke til å gå i poliklinikk, og for friske til å bli lagt inn på døgnavdeling. Dette er det eneste stedet for oss, og det fungerer. Jeg er bare blitt bedre og bedre, men jeg får jo ikke sjansen til å bli ferdig og bli helt frisk, sier han.

(TB +) LES OGSÅ: – Jeg trodde jeg skulle dø

Føler seg ignorert

I går formiddagen var de gjenværende brukerne på Hus 3 samlet for et gruppemøte, og det var her Rønningen bestemte seg for å aksjonere.

– Det var ei på møtet som hadde kuttet seg på armene. Hele gruppa er blitt generelt mye dårligere nå som nedleggelsen nærmer seg, meg selv inkludert. Dette er noe jeg bare måtte gjøre, sier han.

Han sendte melding til kona om at han planla å lenke seg fast i Hus 3, og gjennomføre en sultestreik. «Jeg støtter deg, en god sak» skrev hun tilbake.

– Vi har prøvd dialog, vi har prøvd å få folk til å se oss. Nå er det på tide at noen tar til fornuften, tar oss på alvor og hører på oss. Det fortjener vi. Vi er også verdt noe som mennesker, selv om vi er psykisk syke, sier han, og legger til at han undrer seg om en kreftpasient ville fått tilsvarende behandling som den han har fått.

– Hus 3 er vår respirator, sier han.

LES OGSÅ: – Jeg tagg om å få snakke med psykolog i én måned - ingen kom

– Livreddende

I sofaen sammen med Rønningen sitter Wanna Kristin Melcher. Hånden hennes holder hun godt rundt ektemannens hånd. Hun hadde så vidt rukket å begynne sin tid ved Hus 3 da hun fikk beskjed om at tilbudet skulle legges ned.

– Det er det første stedet jeg har følt at jeg har tid til å bli frisk, og at jeg blir sett og hørt på. At jeg ikke bare blir oppbevart et sted, mener hun. Det blir stille et øyeblikk i stuen på Hus 3. Det er tungt i luften, og det er blitt tussmørkt utenfor. En time av protesten har gått.

– Dette stedet og disse menneskene stiller opp når vi står på kanten av stupet, med pillene i hånden, i ferd med å gjøre noe dumt, forteller hun.

(TB +) LES OGSÅ: – Legen burde vært suspendert

Stoler på fagfolk

En drøy time ut i protesten kommer gruppas psykolog inn i rommet og forteller at Finn Hall, Klinikksjef ved Klinikk psykisk helse og rusbehandling, har kommet fra sitt kontor i Tønsberg for å høre hva brukerne har å si.

Hall innleder med å forklare at nedleggelsen av Hus 3 er en del av en helhetlig utvikling av spesialist helsetjenesten i Vestfold.

– De som har behov for hjelp fra spesialisthelsetjenesten, skal få det. Jeg setter min tillit til fagfolk når det gjelder å vurdere hvor vidt hver enkelt har behov for det eller ikke, sier Hall.

Til dette svarer Rønningen at han føler seg tvangsutskrevet, uten faktisk å ha blitt friskmeldt.

– Da jeg spurte min psykolog om jeg er klar til å bli skrevet ut, så sa han nei. Han sa at jeg ikke er klar før om halvannet til to år. Jeg vet ikke hvordan det skal gå med meg og de andre uten Hus 3. Det er skremmende, sier han.

(TB +) LES OGSÅ: Når kroppen blir din verste fiende

Rådes til å reise hjem

Etter mye diskusjon fastslår klinikksjefen at Hus 3 skal legges ned, og råder brukerne til å avslutte protesten og reise hjem.

– Det er vondt å oppleve at dere føler det slik, men nedleggelsen av Hus 3 kommer ikke til å stoppes ved at dere sitter her. Et spisset tilbud blir etablert og det retter seg mot de personene som etter faglig vurdering har behov for det, konkluderer han, og legger til at han synes det er trist at brukerne følte seg nødt til å ty til slike drastiske løsninger.

– Dere skal ha rett til å ta kontakt med de menneskene dere vil, og det har jeg stor respekt for. Men det dere gjør nå er brudd på loven, sier han.

Brukerne er fast bestemte.

– Jeg blir. Jeg blir til noen hører på oss, sier Rønningen. De andre sier seg umiddelbart enige.

ANDRE SAKER PÅ TB.NO:

Kommentarer til denne saken