Gå til sidens hovedinnhold

– AMK ga meg beskjed om å legge ham ut i sola

Rusmisbruker ble funnet i forkommen tilstand på Skoppum jernbanestasjon:

Artikkelen er over 7 år gammel

Dette skal ha vært beskjeden Karin Haldisdatter Johannessen Rysst fikk da hun ringte AMK.

SKOPPUM: Hun hadde funnet en rusmisbruker i svært forkommen tilstand på Skoppum.

Tønsbergs Blad kunne for en tid siden fortelle om rusmisbruker Torbjørn Høier, som opplevde akkurat det samme på Tjøme tidligere i høst.

Han er altså ikke alene i denne gruppen pasienter som AMK har nektet å hente når de har trengt hjelp som aller mest. Høier holdt på å dø.

LES OGSÅ: Ble funnet livløs i veien – ambulansen kom aldri

Dårlig allmenntilstand

Johannessen Rysst fant mannen på Skoppum jernbanestasjon. Hun er konduktør i NSB og skulle på jobb.

– Jeg oppdaget at det lå en ung mann tett inntil pakkhusveggen ved jernbanestasjonen her på Skoppum, sier Johannessen Rysst og peker mot stedet hun fant mannen.

Svært kald

– Jeg gikk selvfølgelig bort for å undersøke hvordan det sto til med ham. Han var ved bevissthet, men svært kald. Han fortalte at han skulle vært i Sandefjord for å få metadon, men at han hadde gått på feil tog. Her på Skoppum hadde han tydeligvis kollapset. Allmenntilstanden hans oppfattet jeg som svært dårlig. Så dårlig at jeg, etter å ha snakket ytterligere med han, ringte 113 for å få en ambulanse til å hente ham. Jeg presenterte meg med navn og tittel og forklarte situasjonen for operatøren på AMK.

– Jeg fikk beskjed om at ambulanse skulle bli sendt umiddelbart. Operatøren opptrådte profesjonelt og var svært vennlig. Men det var inntil hun fikk høre navnet på mannen. Da fikk pipa en annen låt. Jeg fikk beskjed om å ringe politiet i stedet. Jeg sa at han ikke hadde gjort noe galt og at det ikke var noe grunn til å koble inn politiet.

LES OGSÅ: Har fått støtte som varmer

Fikk sjokk

– Da fikk jeg følgende beskjed: «Sånne som han sender vi ikke ambulanse etter». Nå opptrådte hun svært arrogant og ga meg beskjed om bare å legge ham ut i sola, sier Johannessen Rysst, som innrømmer at hun fikk sjokk og ble forbannet.

Hun forteller at hun gjorde som hun gikk beskjed om.

– Jeg flyttet den stakkars mannen ut i sola. Her plasserte jeg han på en benk. Så ringte jeg ansvarshavende på sørgående tog og forklarte situasjonen. Han skjønte alvoret og sørget for å få med seg mannen. Han sørget også for at han kom seg trygt av toget i Sandefjord, sier Karin Haldisdatter Johannessen Rysst til Tønsbergs Blad.

Hun forteller at hun har tenkt mye på denne episoden og hvordan AMK reagerte da de fikk navnet på mannen, som var narkoman.

– Det er noen måneder siden denne hendelsen, men da jeg leste i avisa at Torbjørn Høier på Tjøme ble utsatt for det samme, bestemte jeg meg for å stå fram og fortelle denne historien i håp om at de ansvarlige ved AMK får gjort noe med holdningen man tydeligvis har overfor svake grupper som de narkomane, sier hun.

Finner ikke samtalen

Johannessen Rysst har problemer med å tidfeste nøyaktig tidspunktet for denne hendelsen. Det er en god stund siden. Ved AMK finner man ikke lydloggen for å høre nøyaktig hva som ble sagt da Rysst Johannessen henvendte seg.

Klinikksjef Jon-Erik Steen Hansen forteller at man har lagt ned mye arbeid i å spore samtalen.

– Men når tidspunktet er så uskikket som her, er det vanskelig for oss å spore den. Derfor ønsker jeg heller ikke å kommentere saken, sier Steen Hansen.

Kommentarer til denne saken