Bastø-ferger får nye navn

Bastø IV er en av de to fergene som nå har fått nytt navn, og heter Bastø VII fra i dag.

Bastø IV er en av de to fergene som nå har fått nytt navn, og heter Bastø VII fra i dag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag ble Bastø IV og V nummer VII og VIII.

DEL

(Gjengangeren) Ble du forvirret?

Det er ikke nødvendigvis vanskelig, men Bastø-Fosen går en litt annen vei enn andre som gir navn til nye skip og fartøy.

Mens andre kanskje ville valgt å gi de nye skipene de nye tallene i rekken, har Bastø-Fosen fra i dag døpt om to av fergene som benyttes på Horten-Moss.

LES: Neppe E-ferje på Horten-Moss før i 2027

Dermed er Bastø IV og Bastø V nå Bastø VII og Bastø VIII, mens det kommer nye ferger med navnene IV og V senere.

– Navneendringen skjer fordi våre tre nye ferger som bygges i Tyrkia, vil få navnene Bastø IV, Bastø V og Bastø VI. Sjøfartsdirektoratet har godkjent endringene, så fergene får nye navn fra i dag, sier adm.dir. Øyvind Lund.

LES OGSÅ: Frykter for sikkerheten etter omorganisering hos Bastø Fosen

Fra neste år skal selskapet ha seks ferger som opererer strekningen Horten-Moss. Fem av dem skal gå i trafikk, mens den sjette skal være i reserve. De to fergene som nå har fått nytt navn, fases ut neste år, når de tre nye kommer inn.

Selskapet har hatt litt problemer denne vinteren, der mye hardt vær har gjort at den midlertidige reservefergen Melshorn har måttet innstille ofte.

– Vi gjør dette fordi vi vil ha en komplett og logisk tallrekke fra Bastø I til Bastø VI når de nye fartøyene blir levert. Dessuten er det en tradisjon i Bastø Fosen at alle fergene heter Bastø, og det holder vi på, sier Lund.

I vår serie fra Moss Avis-arkivet har vi denne gang funnet fram bilder av Bastøfergene. Det har i lang tid vært mange aktører som har hatt som formål å frakte passasjerer, og senere biler, over ytre delen av Oslofjorden. A/S Alpha ble stiftet i Moss i 1892 og regnes som forløperen til dagens konsesjonshaver, Bastø Fosen AS.

Artikkeltags