– Det er oppe og vedtatt at kontakt med dyr frigjør trivselshormoner og hjelper til å senke blodtrykk. Det er også bra for leddhelsen, i form av at den som har hund kommer seg mer ut og er i bevegelse. Dessuten treffer du folk når du er ute med hund og det er en måte å bli integrert i lokalsamfunnet, sier dyrlege Marius Rudi ved Horten dyreklinikk til Gjengangeren.

– Jeg har akkurat flyttet hit og jeg har kommet i kontakt med veldig mange utenfor jobben. Har du hund kan du faktisk stoppe opp på gata og snakke med folk, også i Norge, sier dyrlege Eric Henrichsen med et glimt i øyet. Labradoren Mingo er stadig med ham på jobb.

LES OGSÅ: Pus bør både bære halsbånd og chippes

– Alle kan forholde seg til dyr

Bakgrunnen for deres engasjement rundt en hund på resept er et innslag på NRK om temaet.

– Jeg fikk en spontanreaksjon etter å ha hørt om dette på P2 i bilen og så har det surret i hodet i noen dager. Jeg har litt erfaring med det personlig. Jeg har jobbet mye innen psykisk helse. Da hadde jeg ofte med min egen hund på jobb. Spesielt da jeg jobbet på Blakstad, (psykiatrisk sykehus, journ.anm.) på subakutt avdeling, ble hunden et naturlig samlingspunkt. Alle kan forholde seg til et dyr og det får dem til å tenke på noe annet, sier Rudi.

– Dessuten later ikke hunder som den liker deg, sier Henrichsen.

Må følges opp

I London kan langvarige syke få hund på resept. Der får de 11.000 kroner fra “sykekassa” for å skaffe seg en hund og for å dekke kostnader til mat og veterinær, skriver magasinet Det gode liv. Dyrlegene er ikke utelukkende positive til en slik ordning.

LES OGSÅ: – Beste kjæledyret jeg noen gang har hatt

– Det er absolutt utfordringer når det gjelder å skrive ut en hund på resept. Jeg synes det er vanskelig å bare slenge ut en sum penger. Det viktige er at hundeeieren får oppfølging underveis. Dessuten må dyrene også sikres. Hvis for eksempel en hundeeier blir ekstra syk og ikke klarer å ta seg av hunden i en periode, må systemet fange opp dette slik at hundene også blir ivaretatt, mener Eric Henrichsen.

Bra for ensomme

De to har ikke kommet så langt at de har tenkt så mye på hvordan en hund på resept skal løses rent praktisk. Men de er klare på at fagpersoner må være med i prosessen.

– Dyrleger bør absolutt være konsulenter. Det kan sikkert være et samarbeid mellom dyrlege og NAV/kommune og foreninger, for eksempel Blindeforbundet, bør også rådføres, sier Marius Rudi.

LES OGSÅ: Kattunger dumpet - reddet fra pinefull død

– Hvem kan ha nytte av en hund på resept?

– Jeg så en statistikk på at veldig mange unge føler seg ensomme. Enten om du er tilsynelatende oppegående og bare ensom, eller hvis det er snakk om mer alvorlige ting hvor du får hjelp av helsevesenet, kan en hund bidra til å hjelpe. Jeg har også godt av å ha hund, sier Henrichsen.

– En hund er også bra for leddhelsen. Har du hund må du ut og gå hver dag. Det hender vi har pensjonister her med hund som det bare stråler av. De er ute flere ganger daglig med hunden. En slik ordning kan potensielt spare Helse-Norge for mye penger. Når det gjelder kommunen, koker jo alt ned til økonomi, påstår Rudi.