På et operasjonsbord på Dyrebeskyttelsens hjelpesenter i Pauliveien på Skoppum ligger Elina. Hvor gammel den lille jenta er, vet ingen. Ifølge dyrlege Morten Tanum fra Tønsberg Dyreklinikk kan hun ikke være eldre enn tre år.

Elina er én av fem katter som skal kastrerers denne dagen. Dette er ikke et uvanlig antall når Tanum er innom Dyrebeskyttelsen en dag annenhver uke. Men på våren og sommeren er det ofte enda flere.

LES OGSÅ: – Den verste sommeren noensinne

Kastrerer alle

Du synes kanskje det høres rart ut at en hunnkatt kastreres?

Tanum forteller at begrepene sterilisering og kastrering brukes litt feilaktig om hverandre, antakelig fordi ordene er tatt fra humanmedisinen, hvor sterilisering er det vanligste.

– Sterilisering hindrer forplantning, men hos kattene er jo hensikten å også fjerne kjønnsdriften og hormonproduksjonen, med tilhørende revirmarkering og aggresjon. Derfor kastreres alle kattene, noe som vil si at eggstokkene og testiklene fjernes, forteller han.

Slåsskamper

Han forteller at ukastrerte hannkatter slåss mye og får en del skader og infeksjoner, og hovedpoenget med å kastrere er rett og slett å roe dem ned.

– Hos hunnkattene som går ukastrert, er adferdsproblemet mindre, men de føder kull, noe som gjør at bestanden øker og vi får flere villkatter. Målet med å kastrere hunnkatter er å holde bestanden nede.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen skeptisk til gratisdyr

Den grå og hvite katten som ligger under Tanums hender denne dagen ble funnet i Våle 11. mars og fraktet til hjelpesenteret.

Hun får Dyrebeskyttelsens vanlige «fullpakkebehandling»: Kastrering, ID-merking med chip, vaksinering og sjekk etter øremidd. Katter uten eiere har ofte øremidd, men Elinas ører er eksemplariske.

Dyrlege Tanum ser ingen grunn til at folk skal la være å kastrere kattene sine:

– I tillegg til argumentene ovenfor, er det slik at hunnkatter som går ukastrert gjennom livet, ofte med p-piller, har mye større sjanse for å få jurkreft, sier han.

LES OGSÅ: – Han hadde lagt seg ned for å dø

Han forteller at det å kastrere katter er enkle rutineinngrep, og mener det er liten grunn til å frykte at katten skal ta skade av operasjonen - selv om alle operasjoner er forbundet med en viss risiko.

Prisene for kastrering varierer, og dyreklinikkene kjører av og til priskampanjer på inngrepet. Ifølge Tanum er normalprisen cirka 2000 kroner for en hunnkatt og under tusenlappen for en hannkatt.

– Dumper hele kull

Hjelpeorganisasjonene merker godt konsekvensene av at folk ikke kastrerer kattene sine:

– I fjor sommer fikk vi inn 35 kattunger på bare én uke. Folk dumper kattunger på parkeringsplasser, i søplebøtter, lange veien, ja, over alt, forteller styreleder i Dyrebeskyttelsen Tønsberg og Horten, Åshild Karlsen.

LES OGSÅ: – Theo ble reddet fra den sikre død

Og Elina?

– Nå blir hun liggende her et par timer til og får smertestillende og tilsyn, før hun våkner og er litt groggy. Deretter vil såret gro fint, og hun kan adopteres bort, forklarer Tanum.