Mange merket jordskjelvet i Oslofjorden

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

På begge sider av Oslofjorden var det mange som merket rystelser i bakken og et høyt smell onsdag kveld.

DEL

Johannes Schweitzer, seismolog i NORSAR, bekrefter at det var et lite jordskjelv som kjentes i Horten og rundt Moss.

- Jeg får lokalisert det litt vest for Drøbak og sør for Sætre, sier han.

– Jeg har nettopp opplevd mitt første jordskjelv

Gjengangeren-journalist Trude Brænne Larsen forteller, faktisk litt begeistret, at hun nettopp har opplevd sitt første jordskjelv.

– Jeg kjente det ristet og så hørte jeg et høyt drønn, sier hun.

En beboer i Evjeveien forteller at hun hørte drønnet, men hun merket ikke noe skjelv.

Flere merket det i Moss

Moss Avis forteller at det fra hele distriktet ble meldt om et høyt smell og rystelser.

– Hørte ikke noe smell, men det ristet godt i hele huset her på Dilling i stad! Jordskjelv? Varte en 5-6 sekunder, skriver en av Moss Avis' lesere på Facebook.

– Smalt og dundra i Larkollen og. Hørtes først ut som torden, så rista det, skriver en annen.

Også i Vestby og på Jeløy er det meldt om smell og rystelser.

I vinter skapte et "mystisk" smell mye furore i distriktet, uten at man kom til bunns i hva som hadde forårsaket det.

– Var ikke det det samme mystiske greiene som vi har opplevd før for ca 6 mnd siden. Smalt, ristet og hørtes ut som torden. Man hadde opplevd dette over ganske store områder, skriver én.

HER KAN DU SE HVORDAN LESERNE BESKRIVER SKJELVET

Ikke uvanlig

Seismolog Johannes Schweitzer kan ikke si nøyaktig hvor jordskjelvets episenter var, men er ikke i tvil om at det var dette skjelvet som kunne føles over store deler av mossedistriktet. Har har imidlertid ikke fått mange henvendelser om skjelvet, og regnet dermed ikke med at det var så mange som kjente det.

Ifølge seismologen hadde skjelvet en styrke på litt over 2.

– Det er vanlig for området, og ingen ting spesielt, sier han, og antyder at dette skjer hvert andre til tredje år. Men etter som skjelvene skjer på forskjellige steder, kjenner man dem ikke nødvendigvis på samme sted fra gang til gang.

– Det finnes litt aktivitet i hele Oslofjorden, sier han.

LES OGSÅ: - Det ristet i hele blokka

Schweitzer sier at skjelvet skyldes spenninger i jordskorpen som fører til at det knekker. Bølger forårsaket av de sterke bevegelsene kan også skape smell i atmosfæren. Dermed er det ikke unaturlig at mange hørte at det smalt i forbindelse med rystelsene. 

Selv om han ikke regner med at det vil dukke opp nye skjelv med det første, tør han ikke si det med sikkerhet.

– Det har vi ingen mulighet for å forutsi, sier han.

Jordskjelv

Et jordskjelv defineres som et plutselig brudd i jorden som er av naturlig opprinnelse. Jordskjelvet forårsaker bølger som forplanter seg utover, og disse bølgene kan variere i størrelse fra umerkelige til svært kraftige rystelser som gjør stor skade på bygninger og infrastruktur.

I Norge er det hvert år flere jordskjelv som er kraftige nok til at de blir merket av mennesker. Felles for disse er at de sjelden forårsaker materielle skader.

Det jordskjelvet som i nyere tid har vakt mest oppsikt skjedde syd for Oslo 23. oktober 1904. Styrken var på 5.4, og skjelvet ble merket over store deler av Sydskandinavia og Nordeuropa. Det er ikke kjennskap om personskader i forbindelse med dette jordskjelvet, men en del skader på bygninger (spesielt pipeløp) ble konstatert.

De mest aktive jordskjelvområdene i Norge ligger på Vestlandet og i Nordsjøen, men også også Østlandet, Nordland og Finnmark opplever en del små jordskjelv.

Kilde: jordskjelv.no

Schweitzer understreker at det ikke er noen grunn til bekymring, og han sier at jordskjelvet ikke var sterkt nok til å forårsake skader på bygninger.

Bulldoser

Hege Lauth Bergseng kjente skjelvet godt hjemme i Larkollen.

– Jeg kjente at det rista under beina mine, og tenkte at det kunne være et jordskjelv. Jeg har aldri opplevd noe sånt tidligere, og synes at det var litt ekkelt, sier hun.

Bergseng hørte også smellet.

– Jeg tenkte, som andre også har nevnt, at det var tordenaktig. Samtidig føltes det som om det kjørte en kjempesvær bulldoser i gata utenfor, sier hun.

– Skummelt

– Jeg bor i tredje etasje, og kjente at det rista i hele blokken, forteller Veronica Gran Bastiansen på Øreåsen.

– Jeg synes at det var veldig ekkelt, og lurte på hva det var. Men jeg tenkte ikke på at det var jordskjelv med en gang. Det er litt skummelt, det har jo vært mye jordskjelv rundt i verden, sier Bastiansen, som selv ikke har opplevd det tidligere.

Hun har snakket med naboer i første etasje i samme blokk, som ikke merket noe.

Artikkeltags