IKEA ønsker å informere kunder som har kjøpt ett eller flere av de berørte sjokoladeproduktene, om at disse produktene ikke egner seg for personer som er allergiske mot eller har intoleranse for hasselnøtt og/eller mandel, og at IKEA derfor tilbakekaller dem.

Det skriver kjøpesentergiganten selv i en pressemelding torsdag morgen.

IKEA utvider den pågående tilbakekallingen av sjokolade med ytterligere seks produkter som ikke egner seg for personer som er allergiske mot eller har intoleranse for hasselnøtt og/eller mandel.

Produktsikkerhet og -kvalitet har høyeste prioritet for IKEA, og den globale tilbakekallingen gjelder alle best før-datoer for samtlige produkter, heter det i pressemeldingen.

Innhold av hasselnøtt og mandel er påvist hyppig, ikke bare av og til, noe som understreker at disse sjokoladeproduktene ikke er egnet for personer som er allergiske mot eller har intoleranse for disse allergenene.

Produktinformasjonen oppgir ikke dette innholdet tydelig nok, da det nå står «kan inneholde». Produktinformasjonen på produktmerkingen kan være villedende, og anses derfor å stride mot lovgivningen i flere markeder. Basert på IKEAs høye sikkerhets- og kvalitetsstandarder har de bestemt seg for å tilbakekalle de berørte produktene globalt, uten hensyn til forskjellig lovgivning i de ulike markedene.

Produktene er imidlertid trygge for alle som ikke er allergiske mot eller har intoleranse for mandel og/eller hasselnøtt. IKEA har ikke mottatt rapporter om allergiske reaksjoner i forbindelse med de seks nye produktene som nå omfattes av den pågående tilbakekallingen.

Bekymrede kunder kan returnere berørte produkter på sitt nærmeste varehus mot full refusjon.

IKEA beklager ulempene dette måtte medføre, avslutter de i pressemeldingen.

Ytterligere seks sjokoladeprodukter tilbakekallesSalgsperiode

CHOKLAD LINGON & BLÅBÄR 180 g

(sjokolade med tytte-/blåbærsmak)

Alle best før-datoer

CHOKLAD LJUS UTZ 100 g

(melkesjokolade)

Alle best før-datoer

CHOKLAD NÖT UTZ 100 g

(sjokolade med nøtter)

Alle best før-datoer

GODIS CHOKLADKROKANT 450 g

(melkesjokolade med karamell)

Alle best før-datoer

GODIS CHOKLADRÅN 168 g

(sjokoladefylte kjeks)

Alle best før-datoer

CHOKLADKROKANT BREDBAR 400 g

(sjokoladepålegg)

Alle best før-datoer