Gå til sidens hovedinnhold

Klart for nytt bråk om pensjoner

Artikkelen er over 3 år gammel

Pensjonister har tapt tusenvis av kroner de siste årene, og frykter de kan tape mer. Nå krever de igjen å få forhandle egne pensjoner.

(Siste)

Torsdag legges årets trygdeoppgjør fram. Da får vi svaret på om dagens pensjonister og andre mottakere av trygd får mer å rutte med framover.

Tirsdag kom pensjonistorganisasjonene med sine krav til regjeringen. De krever at underreguleringen av pensjoner på 0,75 prosent opphører, og at organisasjonene skal få forhandle pensjonen sin med lønnsrammen fra frontfaget lagt til grunn.

I år er denne rammen på 2,8 prosent.

Har tapt tusenlapper

Siden pensjonsforliket i 2011 har pensjoner blitt beregnet til lønnsvekst minus 0,75 prosentpoeng. De siste årene har lønnsveksten vært så svak sammenlignet med prisveksten at det i realiteten har betydd lavere pensjoner i flere år.

– En alderspensjonist som før Pensjonsreformen i 2011 hadde 300.000 kroner i pensjon, har nå tapt 4.000 kroner på dagens måte å underregulere pensjonene, sammenliknet med om dette hadde blitt gjort med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst, slik Stortingets intensjon var, sier sjeføkonom i arbeidstakerorganisasjonen Unio, Erik Orskaug, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge Pensjonistforbundet har en pensjonist med 350.000 i pensjon i 2014 tapt kjøpekraft tilsvarende 33.800 kroner fra 2015 til 2018, hvis tallene fra revidert nasjonalbudsjett legges til grunn. Også i år frykter pensjonistene å sitte igjen med minus etter at trygdedrøftingene er i havn. Det vil i så fall bli det fjerde året på rad med negativ realutvikling for pensjonene.

Beregnet prisvekst for 2018 er 2,1 prosent. Dersom regjeringen tilbyr pensjonistene 1,92 prosent i vekst i pensjonene, slik Pensjonistforbundet mistenker, vil det bety fjerde året på rad med negativ utvikling av pensjonene.

Forhandlingsrett

Pensjonistorganisasjonene med Pensjonistforbundet i spissen krever at hele underreguleringen opphører, og at de igjen skal forhandle om utviklingen i pensjonene slik situasjonen var før 2011.

Jeg håper stortingsflertallet griper fatt i den urettferdigheten med at landets pensjonister mer enn noen andre grupper betaler prisen for budsjettbalansen.

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet

– Om tallene i revidert nasjonalbudsjett legges til grunn inn mot trygdeoppgjøret, vil det være fjerde året på rad at Stortingets vedtak om pensjonsreformen brytes. Pensjon skal reguleres over prisutvikling. Vi forventer nå at diskusjonen om forhandlingsrett og endret reguleringsregime må komme. Hvis ikke vil pensjonsreformens troverdighet undergraves, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen og legger til:

– Jeg håper stortingsflertallet griper fatt i den urettferdigheten med at landets pensjonister mer enn noen andre grupper betaler prisen for budsjettbalansen.

Forhandlinger i Stortinget

Både pensjonistorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene krever at Stortinget skal behandle trygdedrøftingene før sommeren, og ikke i forbindelse med statsbudsjettet slik regjeringen bestemte seg for i 2016.

De krever også at uføre skjermes for levealdersjusteringen i Pensjonsforliket.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie legger fram årets trygdeoppgjør torsdag. (ANB)

Kommentarer til denne saken