Gå til sidens hovedinnhold

Det er historiene vi husker – og dem som står bak

Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg har lyst til å si noe om jul, lister og om det å innfri forventninger.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Min families gaveinnkjøpssjef har i alle år kombinert ønskelister med nytte og har klart kunsten å balansere polvotter og skistøvler med kassetter og porselensdukker. Hun har lært meg at det ikke er sunt å få alle ønsker oppfylt – at en ønskeliste er nettopp det – en liste med ønsker. Bestillingsliste er noe annet.

Hver jul gjorde mamma det nissen, bestemor og bestefar, tanter og onkler fikk æren for julaften. Ikke alle ønsker ble oppfylt – andre ble dobbeltoppfylt.

Året er 1983. Vakre Carola Häggkvist med den nydelige stemmen har sunget seg inn i alles hjerter under den svenske finalen i Melodi Grand Prix. Samme år kom en bok om den suksessfulle sekstenåringen, jeg ikke kunne høre nok om. «Boken om Carola» lå høyt oppe på ønskelista mi – og mamma gjorde god nissejobb.

(saken fortsetter under bildet)

 

Dobbelt så god, vil jeg si. Skal du handle på vegne av en utvidet familie, på kryss og tvers til nesten samtlige, kan selv den mest rutinerte innkjøper gå på en blemme. Glemmer du å krysse av på den ene lista, kan du risikere at samme ønske oppfylles igjen. To ganger før jul det året tok nissemor listene med seg til bokhandelen for å sikre at boka havnet under treet. Den ene gangen som gave fra lillebror på under ett år, den andre kjøpte hun for bestemors bror på nesten åtti.

Jeg husker ingenting av boka, men vi har ledd mye av den historien.

Det er de uperfekte anekdotene som gjør historiene levende.  Små nisser og store helter sørger hvert år for at kaker er bakt, tanter besøkt, julekort skrevet, huset lukter grønnsåpe og at det ligger gaver under trærne. Heldigvis går ikke alltid alt etter planen.

Jeg sender en takk til mamma. Og alle dere som bidrar til fortellinger. Det er ikke alltid når ting går på skinner, livet blir perfekt.

Les også

Dette er et heiarop for alle dere som har en annerledes familie

 

Kommentarer til denne saken