Én bok: 15.000 kroner

De siste årene har antallet ungdommer som får betalingsproblemer grunnet mobilbruk steget.

De siste årene har antallet ungdommer som får betalingsproblemer grunnet mobilbruk steget. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Det er mange i Norge som utsetter seg for inkassokrav. De siste årene er det spesielt ungdom som erfarer dette på grunn av mobiltelefonen.

DEL

– Vi har sett at mange unge får betalingsproblemer på grunn av mobiltelefonbruk. I ett tilfelle var det en ungdom som lastet ned en bok. Det kostet 15.000 kroner, forteller kontroller Sven Karsten Fles i Alektum Inkasso i Tønsberg.

Den senere tid er det også noen eldre som har fått problemer med betalingsevnen på grunn av høye strømregninger.

Mindre respekt

Daglig leder i Alektum Inkasso, Rune Asheim, sier det er normale forhold i bransjen etter at finanskrisen har kommet på avstand.

– Det ser vi også av færre konkurser. Selv om det stadig dukker opp nye under betegnelsen dårlige betalere, er det vel så mange som forsvinner ut, sier han.

Asheim har vært i bransjen i mange år, og sier at det som har endret seg de siste 20 år er at respekten for inkassokrav har blitt atskillig mindre. Mange ser ikke ut til å bekymre seg nevneverdig over å havne i et gjeldsregister.

– Vår bransje er nødvendig, og vi er ingen haier. Vi prøver alltid å hjelpe folk og finne løsninger de kan leve med. Det er ikke så ofte saker går videre til forliksråd og i neste steg namsmannen, sier han til Tønsbergs Blad.

Asheim sier at kundene er fra næringslivet, og at det er viktig for disse bedriftene å få inn utestående penger. Klarer man ikke det, kan utsatte arbeidsplasser gå tapt.

Han sier at det daglig er cirka 18,5 milliarder kroner utestående i Norge. Usunne bedrifter og menn mellom 40–45 år er dårligste betalere.

Kort kredittid

I Norge er det kort kredittid, men sammenlignet med andre land har vi lave inkassotall. Det kommer av at vi har et velregulert og ryddig lovverk.

I Vestfold er det cirka 5,6 prosent som har betalingsproblemer, mens landsgjennomsnittet er 4,6 prosent.

– Mange som får problemer tar opp nye lån for å betale gamle. Da kan det fort gå galt. Nå er det mange som tar til fornuften og søker hjelp og bistand i bank eller hos oss.
Alektum har i dag 30 årsverk. Mange jobber deltid i callsenteret. Firmaet så dagens lys i 1979 som Norsk Inkassosystem, men heter nå Alektum. Selskapet hadde nær 30 millioner i inntekt i 2009.

Det er cirka 120 inkassobyråer i Norge. Alektum er blant de 15 største.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.