TB-journalist stakk av med seieren på årets prisfest

Etter mange måneder med hardt arbeid var det stas for journalist Emira Holmøy å vinne både Årets avsløringssak, og Den Store Journalistprisen, ved kveldens prisutdeling.

Etter mange måneder med hardt arbeid var det stas for journalist Emira Holmøy å vinne både Årets avsløringssak, og Den Store Journalistprisen, ved kveldens prisutdeling. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi ønsker å hedre god journalistikk i en ny tid, sier styreleder Henrik Ulrichsen.

DEL

Torsdag kveld gikk årets Prisfest av stabelen, i regi av Norsk Journalistlag Vestfold. Over hundre bidrag ble sendt inn til vurdering av juryen, men det var et samarbeid mellom en Tønsbergs Blad-journalist og en NRK-journalist som førte til seier.

TB-journalist Emira Holmøy, og NRK-journalist Rune Christoffer Holm vant nemlig Årets avsløring, samt Den Store Journalistprisen i Vestfold.

– Jeg synes dette er et veldig godt eksempel på hvordan vi ønsker at Tønsbergs Blad skal være, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland, om prisvinneren.

LES OGÅS: Etterforskningen av Tjøme-saken pågår for fullt – Økokrim har brukt tre uker på avhør

Førte til saksgransking

Det hele begynte da Tom Ravndal troppet opp i NRK Vestfold med en plastpose full av byggesaker fra Tjøme. I juryens begrunnelse blir det nevnt at det da «lønner seg å si «velkommen» og by på kaffe» – for i dette tilfellet førte plastposten til en serie saker som avslørte hemmeligheter om byggesaksbehandlingen i Tjøme kommune.

Juryen skriver at Holmøy og Holm gikk «metodisk til verks» i sitt arbeid, med «postlistesøk, dokumentinnsyn, egne observasjoner og kildesamtaler».

Sakene avslørte sterkt kritikkverdige forhold, og førte blant annet til at byggesakslederen i Tjøme ble suspendert, og saken gransket.

Til tross for at NRK var først ute med saken, publiserte Tønsbergs Blad mest og lengst om saken. Av den grunn fikk Holmøy og Holm dele på prisen.

LES OGSÅ: Dypt uenig i kritikk om egen rolle i Tjøme-saken: – Det er vel ingen annen kommune vi har gitt så mye veiledning

– Gøy å kunne fordype seg

Kort tid etter prisutdeling har seieren så vidt begynte å synke inn for TB-journalisten.

– Jeg er veldig glad. Det er stas å vinne Årets avsløring og ikke minst Den store journalistprisen. Det er en ære, sier hun.

Holmøy benytter anledningen til å takke ledelsen og kollegaer i Tønsbergs Blad.

– Jeg er takknemlig for at de ga meg mulighetene til å jobbe med dette på fulltid. Det er veldig gøy å kunne fordype seg i en sak, sier hun, og legger til at det også må rettes en stor takk til Tom Ravndal.

– Han må få æren for å ha varslet kommunen og gitt til tips til mediene da han fattet mistanke om at ikke alt var i orden. Han gjorde en god jobb, sier Holmøy.

(Saken fortsetter etter bildet)

– Det har vært høy kvalitet på journalistikk i Vestfold i år, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland. Her er alle prisvinnerne fra kveldens prisutdeling.

– Det har vært høy kvalitet på journalistikk i Vestfold i år, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland. Her er alle prisvinnerne fra kveldens prisutdeling. Foto:

LES OGSÅ: Politikerne godkjente først småhus. Så reiste det seg en luksusbolig i tre etasjer.

– Ingen andre kan gjøre denne jobben

Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, hadde et håp om at Emira Holmøy og byggesak-serien skulle vinne en pris eller to torsdag kveld.

– Vårt viktigste samfunnsoppdrag er å passe på at ting er som det skal være i samfunnet, det er det ingen andre som kan gjøre. Så jeg er stolt av Emira og den jobben hun har gjort, sier han, og legger til at det er helt riktig å la en journalist bruke god tid på en slik sak.

– Vi skal søre for at når folk logger seg inn på tb.no så skal de vite alt som skjer i nærmiljøet og nabolaget. Men, vi har også ressurser og muskler til å bruke et helt år på en slik sak, forklarer han.

Redaktøren er helt enig i juryens avgjørelse om hvem som skulle vinne, men innrømmer at det var mange gode avsløringssaker i Vestfold i år. 

– Det har vært høy kvalitet på journalistikk i Vestfold i år. Det viser at mediehusene i en tid med store forandringer klarer å gjøre den viktigste jobben vår, sier han.

LES OGSÅ: Da Eivor begynte i Tønsbergs Blad, ble denne gjengen historisk

Fordoblet trafikken på nett

Emira Holmøy og Rune Christoffer Holm er ikke de eneste som gikk hjem noen kroner rikere denne kvelden – Joachim Hellenes i Østlands-Posten vant nemlig 5.000 kroner for Årets bilde, titulert «Vinnere og tapere».

Bildet er fra valgkvelden, der Fremskrittspartiets representanter sto side om side med Arbeiderpartiets representanter mens de fulgte med på nedtellingen. Fotografen fulgte også nøye med – på partirepresentantene – og fikk knipset et øyeblikk av både glede og skuffelsen.

Juryen skriver:

– Det er et avgjørende øyeblikk på alle måter, og et øyeblikk som rommer hardt arbeid, engasjement og følelser. Alt er formidlet i dette bildet. Det er nesten så vi kan høre jubelbrøl – og resignasjon.

Foruten at det viste fram et spenn av følelser fungerer bildet som et godt eksempel på hvordan fotografi har effekt i digital nyhetsformidling.

– Da bildet ble lagt ut på Østlands-Postens nettutgave ble trafikken fordoblet nesten umiddelbart, skriver juryen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Et øyeblikk fullt av følelser førte til seier for fotografen som knipset dette bilnkskuddet.

Et øyeblikk fullt av følelser førte til seier for fotografen som knipset dette bilnkskuddet. Foto:

Vil hedre god journalistikk

I år er pengepremiene ekstra store for vinnerne av Årets beste sak, og Årets bilde. Det skyldes et helt spesielt jubileum.

– Vi doblet premiesummene fordi vi feirer 100-årsjubileum i år, men også fordi vi ønsker å hedre god journalistikk i en ny tid, sier styreleder Henrik Ulrichsen.

Dette sier prisvinner Emira Holmøy seg enig i.

– God journalistikk er god journalistikk. Det er den gode historien som er grunnlaget, og den vil fungere på alle plattformer men man må vite hvordan man skal formidle det, sier hun.

LES OGSÅ: Dette klikket vi på i året som gikk - og Suzanne vet hvorfor

Artikkeltags