Til helgen er et kjent og kjært syn tilbake i bybildet i Tønsberg

GRYTEREKORD: I januar var det mange som benyttet anledningen til å stå grytevakt på Torvet i Tønsberg. Blant dem var Bertel Hjortland i Frelsesarmeen.

GRYTEREKORD: I januar var det mange som benyttet anledningen til å stå grytevakt på Torvet i Tønsberg. Blant dem var Bertel Hjortland i Frelsesarmeen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Pengene som kommer inn til julegryta bidrar til å hjelpe dem som sliter i livene sine. Før den årlige tradisjonen starter mangler Tønsberg bare førtifem grytevakter.

DEL

Den 1. desember blir julegryta til Frelsesarmeen satt ut for 118 gang. I Tønsberg har dette vært en over 100 års lang tradisjon, og hvert år bidrar mange som frivillige grytevakter.

– Vi mangler bare 45 grytevakter, sier Linda Saltnes, leder for Frelsesarmeens korps i Tønsberg.

Selv om det fortsatt er ledige vakter igjen, har det vært god påmelding av grytevakter i år.

– Folk ringer gjerne et halvt år før. Det er 180 grytevakter som skal dekkes opp og vi mangler bare de resterende. Til at vi ikke engang har begynt ligger vi godt an, sier Saltnes.

Gryta vil stå på Torvet og Farmandstredet, på Teie og i Horten fram til 22 desember. På Teie er det kun tre ledige vakter igjen.

LES OGSÅ: Se stor oversikt: Nå faller prisen på julevarene

Stor giverglede

Julegryta er den viktigste inntektskilden til Frelsesarmeen. Pengene kommer inn til julegryta eller via Vipps (nummer 78340). I fjor samlet Tønsberg inn ca. 850.000 kroner i grytene i tillegg til vipps.

– Givergleden her i Tønsberg er veldig stor, og det er vi veldig takknemlige for, sier Saltnes.

Pengene i gryta vil gå til hjelpearbeidet Frelsesarmeen gjør året rundt. Gavene blir til mat og klær, omsorg og pleie, et meningsfullt arbeid, et rusfritt fritidstilbud, gudstjenester og fellesskap.

LES OGSÅ:  Disse sjuendeklassingene baker sin drømmeby. Nå kan du også være med!

Hjelp i jula

Ifølge nylige tall fra Statistisk sentralbyrå lever 10,3 prosent av alle barn i en husholdingen med økonomiske problemer. Fem prosent av Norges befolkning over 16 år bor i en husholdning som har vanskelige eller svært vanskelige økonomiske problemer.

I 2017 samlet det norske folk inn 32 millioner kroner i grytene. I fjor var det 13.000 personer som ba om hjelp og over 2.000 spiste julemiddag hos Frelsesarmeen.

Hvilke forventninger har du i år?

– At folk skal kunne få en god jul, sier Saltnes.

For mange byr gryta på julestemning, for andre mat, varme klær og verdighet. I Norge har Frelsesarmeen hatt denne innsamlingsaksjonen i desember siden 1901.

Kan du tenke deg å stå grytevakt? Ute vaktene varer i halvannen time og innevaktene varer i to timer. De som ønsker dette kan ta kontakt på telefon 47 47 49 97.

Artikkeltags