Så du denne kjempen? Dette gjør den i Tønsberg

KJEMPELEKTER: Denne svære farkosten er i byen.

KJEMPELEKTER: Denne svære farkosten er i byen. Foto:

Tønsberg-bedriften er ferdig med noe stort.

DEL

Flere la merke til den store lekteren som ble buksert gjennom Tønsberg i 11.30-tiden mandag. To store tauebåter sørget for at den kom på plass ved Agility på Kaldnes.

Der er den for å laste opp to av seks undervannsinstallasjoner som produserer hos industribedriften.

– Vi jobber med Snorre-prosjektet i helgen, laster opp subsea-utstyr, de to siste strukturene av seks, sier produksjonssjef Thomas Nilsen-Aas.

Nå skal utstyret testes. Det et Technic FMC som er Agilitys kunde.

– Det har hopet seg opp

Men det er ikke det eneste som skal ut fra Kaldnes.

– Nå skal vi i gang med Shah Deniz, et av verdens største prosjekter for øyeblikket, det er leveranser av utstyr til Det kaspiske hav. Det skal være med på å sikre gassforsyningen til Europe de neste 50 år.

Det er store rør som skal koble produktene sammen på havbunnen.

– Dere har mye å gjøre om dagen?

– Ja, det har hopet seg opp nå, sier Nilsen-Aas.

Installasjonene, eller manifoldene for den heter på fagspråket, skal til Snorre-feltet i Nordsjøen. De skal bidra til at prosjektet Snorre Expansion Project (SEP) blir en suksess. Målet er å hente ut 30 millioner kubikkmeter tilleggsolje, tilsvarende hele Goliat-utbyggingen.

– Snorre A- og B-plattformene har ikke stor nok kapasitet. Det er ikke nok brønner, vi når ikke frem til alle reservoarene vi gjerne vil drenere, sier prosjektleder Bjarne Bakken i Equinor. Men med de nye Tønsberg-produserte manifoldene blir det mulig.

Nå går det så det gnistrer på Agility – 50–60 permitterte kommer tilbake i jobb

Svimlende inntekter

Investeringen i SEP-prosjektet utgjør totalt ca. 20 milliarder kroner for Equinor, men ifølge prosjektleder Bjarne Bakken er verdiene som kan hentes ut som følge av SEP ca. 80 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under bildet)

SKAL TIL NORDSJØEN: Denne modulen skal til Snorre-feltet og bidra til enda flere milliarder til eierne – og statskassen.

SKAL TIL NORDSJØEN: Denne modulen skal til Snorre-feltet og bidra til enda flere milliarder til eierne – og statskassen. Foto:

– Totalt får vi en netto verdiskapning på 50 milliarder kroner fra SEP alene. Av dette går 40 milliarder rett i statskassen og bidrar til å finansiere sykehus, skoler og veier. Dere bidrar altså til å finansiere AS Norge gjennom den innsatsen dere gjør her, sa Bakken til ledelse og ansatte ved Agility da prosjektet ble igangsatt i fjor vår.

Artikkeltags