(Sandefjords Blad)

– Katter er utedyr om sommeren og innedyr om vinteren, sier veterinær ved Dyreklinikk 24 i Sandefjord, Gro Jahren.

Ved starten av uka våknet mange av oss opp til temperaturer ned mot 15 minusgrader. Utover i uka skal været holde seg kaldt. Selv om det er fristende å fyre godt opp i ovnen og holde seg inne i slike temperaturer, slipper mange katten ut i kulda med den største selvfølgelighet. Jahren sier at du som katteeier bør ta forholdsregler før du slipper katten ut.

– Jeg tror og håper at ingen tvinger katten til å være utendørs i sprengkulde. Mitt råd er å la katten selv bestemme om den skal være ute eller inne. Hvis katten synes det er for kaldt, viser den tydelig at de vil inn igjen ved å mase ved døra eller vinduet, sier hun.

Jahren sier det ikke er ukjent at katter har omkommet etter å ha blitt eksponert for sterk kulde.

LES OGSÅ: Disse tre kattungene ble dumpet i Sandefjord

Innekatt

Tina Bolt er på Dyreklinikk 24 med katten sin Simba. Hun tar ikke sjansen på å ha katten sin ute.

– Jeg har Simba inne hele året enten det er kaldt eller varmt. Jeg er mer redd for påkjørsler enn kulda. Jeg har ikke lyst til å skrape katten opp av asfalten, for å si det sånn, sier hun.

Selv om Gro Jahren sier at katten i utgangspunktet er et innedyr om vinteren, kan den få ta turer ut også når gradestokken kryper under null.

– Jeg synes ikke katten skal være ute hele natten når det er så kaldt som nå. Skal du på jobb, og kanskje være borte i åtte-ni timer, bør du ha som et minimum et le, skur, kasse eller lignende med tepper eller annen isolasjon som katten kan krype inn i. Jeg synes uansett ni timer ute i denne kulda er lenge, sier Jahren.

LES OGSÅ: – Når bikkja di står og hoster som en 80 år gammel mann som har røyka hele livet, er det ikke noen tvil

Kan dø av kulde

Selv om katten har pels, er det ikke bare under potene den blir for kald når vinterværet er som verst.

– Katten blir kald i hele kroppen. Det er under buken at varmetapet er størst. Derfor finner man ofte katter som fryser sammenkveilet for å begrense varmetapet, sier Gro Jahren, som legger til at det er funnet katter så nedkjølt at det har vært for sent å redde dem.

Kattunger skal ikke være ute i kulda i det hele tatt.

– Katter får sitt avkom på våren. De bør ikke gå utendørs uten tilsyn før de er minst et halvt år gamle, da de ikke har utviklet retningssansen før den tid. Ofte vil de ikke finne veien hjem. Det betyr i praksis at de bør være inne den første vinteren og ikke bør gå ute alene før våren de fyller ett år, sier Gro Jahren.

LES OGSÅ: Her ligger den døende kua ved siden av barnehagen

Kattepest

Veterinæren vil samtidig advare mot kattepest i Sandefjord.

– Det er påvist kattepest i området Årø/York. Det er to katter som måtte avlives og én er under behandling for dette nå, sier hun.

Gro Jahren sier det er vanskelig å oppdage at katten din har sykdommen i tide.

– De blir veldig syke og det går fort. Derfor bør alle katter som går ute vaksineres mot kattepest, sier hun.