Nå er Solvangkirken 50 år – det feires flere dager til ende

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hele den første uken i mars er det jubileumsstemning i Solvangkirken.

DEL

Stein Unneberg, som leder Solvangkirkens vaffelakademi, har sendt oss denne artikkelen om Solvangkirken som fyller 50 år.

Jubilerer hele uka

Det topper seg med festgudstjeneste med biskopen søndag 10 mars, men før det har det vært aktiviteter hele uken, med mange anledninger til å oppleve kirkens varierte liv og virksomhet.

Da Solvang-området ble bygget ut på 1950 og 1960 tallet, hevet det seg tidlig røster om at også kirkebygg måtte høre med i en ny bydel.  Et eksempel som ble gjengitt nylig i et familielag. Faren sa: « Vi skal flytte til Solvang, og jeg skal være med å bygge kirke».

(saken fortsetter under bildet)

UTENDØRS: Friluftsgudstjeneste under byggearbeidene. Biskop Dagfinn Hauge, Tønsberg skolekorps og speidere som hadde laget bjerkekors.

UTENDØRS: Friluftsgudstjeneste under byggearbeidene. Biskop Dagfinn Hauge, Tønsberg skolekorps og speidere som hadde laget bjerkekors. Foto:

Slik var det mange som tenkte. Virkelig fart i planene, ble det da Cay Riis kom som kallskapellan sist på 1950-tallet. Han fikk særlig ansvar for Solvang-området.

Frivillige

Sammen med mange frivillige ildsjeler etablerte han kirkeringer i nesten alle gateområder. Innsamling, loppemarkeder, fellesmøter for kirkeringene og byggeplaner engasjerte svært mange både på Solvang og i byen.

(saken fortsetter under bildet)

VAFFELGENERAL: Stein Unneberg i Solvangkirken har forfattet denne artikkelen.

VAFFELGENERAL: Stein Unneberg i Solvangkirken har forfattet denne artikkelen. Foto:

Og det var stort oppmøte på sommerens friluftsgudstjeneste på sommeren, både med biskop Hauge, skolekorps og speidere.

Solvangkirken ble vigslet av biskop Dagfinn Hauge 9. mars 1969. 

Han var en av hovedentusiastene for å få et litt hverdagspreget arbeidskirkebygg som kunne romme aktiviteter og tilbud hele uken.  De første årene var det på søndag  sportsgudstjeneste klokken halv ti på formiddagen, slik at familier kunne kombinere utflukt og gudstjeneste.

Bygget ut på 80-tallet

Solvangkirken ble etter hvert for liten og det kom i gang nye kampanjer for å få reist byggetrinn to, inkludert viktig underetasje.  I 1988 var dette arbeidet ferdig og med en utvidet ombygget barnehage står nå det flotte kirkekomplekset nymalt og innbydende sentralt i en pulserende bydel.

(saken fortsetter under bildet)

LOPPER: Entusiastiske kirkeringsdamer i full sving med loppemarked. Fra venstre Liv Skustad, Berit Follesø, fru Skustad og Elisabeth Breen Fidjestøl. Fidsjestøl har tegnet kirken.

LOPPER: Entusiastiske kirkeringsdamer i full sving med loppemarked. Fra venstre Liv Skustad, Berit Follesø, fru Skustad og Elisabeth Breen Fidjestøl. Fidsjestøl har tegnet kirken. Foto:

Jubileumsuka ble åpnet med maskeverksted og familiegudstjeneste søndag 3 mars. Mandag kveld har Kirkeakademiet en aktuell samling: «Fra småkirke til signalbygg.  Tirsdag formiddag er det småbarns/babytreff og takkefest for dem som er engasjert som frivillige medarbeidere,

Onsdag kveld er det hverdagsmesse om kvelden, med tilhørende kveldsmat og prat. Torsdag er det Vaffelakademi det forfatteren Jan Mehlum er samtalegjest.

Biskopen kommer søndag 10. mars

Fredag 8. mars er det barnehagegudstjeneste på formiddagen for Solvangkirken og Haugar barnehager. Fredag ettermiddag er det «Endelig fredag» med program for store og små. På lørdager har en lokal eritreisk ortodoks menighet sin samling i Solvangkirken.

Søndag 10. mars leder biskop Jan Otto Myrseth jubileumsgudstjenesten og det er kirkekaffe med program og bløtkake etterpå.

KIRKEBYGGET REISER SEG: Det var byens og menighetens egen arkitekt Elisabeth Breen Fidjestøl som tegnet bygget. Første byggetrinn var kirkesal og menighetsbarnehage.

KIRKEBYGGET REISER SEG: Det var byens og menighetens egen arkitekt Elisabeth Breen Fidjestøl som tegnet bygget. Første byggetrinn var kirkesal og menighetsbarnehage. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken