Siden Arbeiderpartiet fikk regjeringsmakt første gang i 1928, har de aldri vært så lenge som åtte år sammenhengende ute av Statsministerens kontor.

Og siden Gunnar Knudsens annen regjering gikk av i 1920, har ingen borgerlig regjering klart å sitte sammenhengende gjennom to hele påfølgende stortingsperioder. Dette er kanskje nerdete historiske fakta, men sier noe om dimensjonene i det vi kan stå overfor.

Det er ennå for tidlig å si om Erna Solberg klarer seg gjennom hele stortingsperioden som nå venter. Samarbeidspartiene KrF og Venstre har fortsatt et svært problemfylt forhold til regjeringspartner Frp.

Vanskelige saker venter på veien fremover i form av regionreform, fortsatt kommunereform, politireform og omstrukturering av Forsvaret, bare for å nevne noe. Skulle regjeringen Solberg greie å manøvrere seg gjennom dette grisete farvannet, er det nok et bevis på at overlevelse lett blir undervurdert som politisk prestasjon.

Frem til sommeren lå det an til regjeringsskifte på meningsmålingene. Også her i Vestfold så Arbeiderpartiet ut til å gjøre et svært godt valg, med 36,4 prosents oppslutning på InFacts meningsmåling i mai, bestilt av Amedias aviser i fylket. Forspranget til Høyre var da på ca. 10 prosentpoeng. Men da de første prognosene kom inn i går kveld, lå Høyre an til å bli størst i fylket, riktignok med hårfin margin. Tallene viser også at det er Aps tilbakegang mer enn Høyres fremgang som gjør at Erlend Larsen (H) slår Lozan Balisany (Ap) på målstreken i kampen om det siste distriktsmandatet. Noe har gått fryktelig galt i Arbeiderpartiets valgkamp, både lokalt og nasjonalt.

LES OGSÅ: - Nå angrer jeg på at jeg kjørte bil hit

Skolevalgseier hjalp ikke

Aps fremste kandidater har vært høyt og lavt i valgkampen og partiet triumferte stort i skolevalgene, selv i Høyre-bastioner som Nøtterøy og Sandefjord. Likevel har det nok handlet mest om Erna og Jonas, også her i Vestfold.

Her har Erna trukket det lengste strået. Hun har dratt fra rivalen i målinger om foretrukken statsministerkandidat de siste ukene, godt hjulpet av ledighetskurver på vei ned. Og hvis du vil få folk til å akseptere 15 milliarder i økte skatter, må du få dem til å forstå at det er nødvendig. Det virker det ikke som om Ap har klart.

LES OGSÅ: - Aps Lozan: - Det er kjedelig, men jeg håper fortsatt

Sterk benk

Ved midnatt så Vestfoldbenken ut til å bli sammensatt av Dag Terje Andersen og Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap), Kårstein Eidem Løvaas, Lene Westgaard-Halle og Erlend Larsen (H), Morten Stordalen (Frp) og Kathrine Kleveland (Sp), sistnevnte på et høyst usikkert utjevningsmandat.

Det blir en solid blanding av erfaring og fornyelse, der flere vil kunne bygge politisk tyngde i årene som kommer. Med regionreform, kommuneøkonomi, jernbaneutbygging, miljøpolitikk og ny fjordkryssing som noen av stikkordene er det ingen tvil om at vi trenger et sterkt Vestfold-lag på Løvebakken, uavhengig av partifarver. Det ligger vi an til å få her.