Gå til sidens hovedinnhold

Krav om samarbeid med lege

Artikkelen er over 10 år gammel

OSLO/TØNSBERG: Regelverket krever at sykepleiere setter Restylane og Botox i samarbeid med en ansvarlig lege, men legen trenger ikke være til stede.

Det opplyser fagsjef i Legeforeningen, tidligere overlege og professor ved Hudavdelingen Rikshospitalet, Elisabeth Søyland, til Tønsbergs Blad.

For laser er reglene endret. Hudpleiere har ikke lenger lov til å drive med laserbehandling eller ILP (en enklere form for laser).

Denne behandlingen skal utføres av helsepersonell, og lege skal være tilgjengelig på klinikken.

Utdanner selv

Administrerende direktør i Ellipse Klinikken sentralt, Sissel Engen, opplyser at klinikken i Tønsberg og alle de andre lokale klinikkene i kjeden er tilknyttet en ansvarlig lege, doktor Pål Hammer.

Hun bekrefter samtidig at Q-med, som forhandler Restylane, arrangerer kurs og sertifiserer behandlerne selv.

– Fordi det ikke finnes offentlig utdanning av sykepleiere/offentlig godkjent helsepersonell innen bransjen, har vi utarbeidet et eget utdanningssystem, sier Engen.

Få klager

– Hvor mange klager mottar dere i året?
– Vi fikk ni klager i 2009, og vi gjennomførte 16.000 behandlinger. Ellipse Klinikken har klare rutiner på klager og avvikshåndtering, fortsetter Engen.

Hun kan ikke uttale seg om enkeltpersoner, som i tilfellet med Christine Fronth.

– Vi ønsker oss fornøyde kunder. Derfor, om det er behov for korrigeringer, noe som kan skje, ønsker vi å rette opp ved hjelp av annen eller ny behandling. Om kunden ikke ønsker dette, refunderes beløpet.

Tilbakeviser kritikk

– Legen ved Osebergklinikken hevder at en sykepleier hos dere tilbød kirurgisk behandling på Christine Fronth, noe som skal være ulovlig. Stemmer det?
– Vi har aldri tilbudt, og utfører aldri kirurgiske inngrep, sier Sissel Engen.

Hun synes det er positivt at Tønsbergs Blad fokuserer på kvalitet i bransjen.

– Det er helt nødvendig i et marked med sterk vekst og mange aktører, som tror det er lettjente penger å hente.

Kommunikasjonssjef Signy Svendsen i Norsk Sykepleierforbund, sier at sykepleiere er personlig ansvarlig for at de yter medisinsk forsvarlig behandling.

– Vi pleier å gi dem råd om å kontakte fylkeslegen dersom de er usikre på om oppgavene er i tråd med den kompetansen de har.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.