Vestfolding blant de dømte i drapssak

Er blant de sju dømte etter MC-drapet i Asker.

DEL

En mann fra Vestfold er dømt i rettssaken i etterkant av det mye medieomtalte MC-drapet i Asker. I alt sju personer var tiltalt i saken. To av disse ble dømt for å ha drept en 31 år gammel mann.

Alle de involverte er tilknyttet en MC-klubb – en såkalt 1 %-klubb. Den avdøde 31-åringen hadde kort tid i forkant meldt seg ut av klubben, noe som utløser et «utmeldingsgebyr» på 2.000 euro.

Livløs og blodig

I januar 2017 ble en mann funnet liggende livløs og blodig på gulvet i leiligheten sin i Asker. Naboene har overfor politiet forklart at de ringte politiet på kvelden, etter at de hadde hørt lyder og bråk fra leiligheten de tolket som en slåsskamp.

Fem minutter etter at ambulansepersonellet ankom stedet ble livreddende førstehjelp avsluttet, og mannen erklært død på stedet.

To dager før mannen ble drept, kontaktet Vestfold-mannen den drepte på SMS med et pengekrav på vegne av MC-klubben de begge var tilknyttet. Dette skal ifølge dommen ha utløst et ras av meldinger fra den omkomne, der han nektet å betale noe.

Han skal også ha skrevet at han ville drepe medlemmene av MC-klubben, og «selge livene deres til deres verste fiende». Meldingene ble ifølge dommen formidlet videre i klubben, og dagen etterpå ble det avholdt et møte i klubbens lokaler.

LES OGSÅ: Gro Berit flytter butikken nærmere byens shoppingmiljø: – Det gleder jeg meg til

Sendte trusler

Mannen skal natt til dagen han ble drept ha sendt flere trusler til flere av de tiltalte på melding.

Alle de sju tiltalte i saken møttes på ettermiddagen den dagen ved en bensinstasjon, og kjørt til Vettre (klarer) i to biler. Vestfold-mannen kjørte en av dem. Sammen med den andre sjåføren ble han stående ute ved bilene, mens de fem andre gikk opp til inngangen til mannens hybel.

Mannen kom ikke ut, men viste seg i vinduet ved inngangsdøra. Der ble det utvekslet skjellsord mellom han og enkelte av de fem som gikk opp mot leiligheten.

De dro alle tilbake, og skilte så lag.

LES OGSÅ: Ble saksøkt for 15 millioner. Nå puster Skjelland-familien lettet ut: – I denne saken er det bare tapere.

Dro tilbake

Utover kvelden fortsatte den avdøde 31-åringen å sende truende og provoserende meldinger til de tiltalte.

Ut på kvelden samlet tre av de tiltalte seg og kjørte tilbake til mannens bolig. Etter forklaringen til en av dem skal den nå avdøde ha kommet ut med en manualstang og slått en av dem over nesa, slik at den knakk. Deretter skal han ha gått inn og låst døra etter seg.

To av de tiltalte skal deretter ha brutt seg inn i leiligheten ved å knuse ruta med hjelp av en tung stein. De tok seg inn i hybelen, hvor en slåsskamp brøt ut.

De tre tiltalte kjørte deretter bort fra stedet.

Vestfold-mannen var ifølge dommen ikke til stede under det siste besøket hos den avdøde. Omtrent samtidig skal han ha kjørt fra hjemstedet i Vestfold, og plukket opp de to tiltalte som var inne i leiligheten til den avdøde for deretter å kjøre dem til et hotell.

– [Den tiltalte Vestfold-mannen] gjorde flere nettsøk på nyhetsnettsteder, politiets Twitter-konti mv. før han kjørte hjem til Vestfold, men fant ingenting som gjaldt angrepet på [den avdøde], heter det i dommen.

LES OGSÅ: Anne skrev feil nummer – fikk bot på 600 kroner: – Dette er idioti

Fikk langt mildere dom

De to mennene som var inne i leiligheten fikk henholdsvis 14 og 13 år i fengsel, og ble dømt for drap og medvirkning til drap.

I retten anførte deres forsvarere at den døde var så ruspåvirket at dette var avgjørende for at døden inntraff, og at dødsfallet dessuten skjedde som følge av mangelfull førstehjelp på stedet.

Det ble etter en blodprøveanalyse oppdaget en rekke narkotiske stoffer hos den døde, deriblant GHB, amfetamin og metamfetamin.

Ifølge TV 2 anførte de to sine forsvarere at de skulle dømmes for grov vold, og ikke drap.

Vestfold-mannen fikk en langt mildere fengselsstraff enn de to som ble dømt for selve drapet. Han ble imidlertid dømt for medvirkning til grove trusler da han hadde kalt sammen medlemmene ved det første besøket og vært sjåfør. Han ble også dømt for medvirkning til flukt. Straffen endte for hans del på seks måneder i fengsel.

I tenkeboksen

– Vi er i tenkeboksen, sier Vestfold-mannens forsvarer Jon Anders Hasle.

Han forklarer at hans klient nå står mellom to vurderinger.

– På den ene siden har vi fått en straffeutmåling som vi er fornøyd med. Han ønsker å kunne legge det bak seg og kunne gå videre, sier Hasle, og fortsetter:

– På en annen side er han klar på at han er uskyldig. Av den grunn synes han det er feil å kunne leve med en uriktig dom. Det er de vurderingene vi er i nå, og vi må lande i løpet av uka, sier Hasle.

Artikkeltags