Gå til sidens hovedinnhold

Nederlandsk avis: Utbredt bruk av barnearbeid i Smiths venner

Artikkelen er over 4 år gammel

Barn helt ned til 12-årsalderen ble satt til å jobbe for selskaper tilknyttet Smiths venner, skriver NRC Handelsblad.

NRC Handelsblad hevder at flere medlemmer av menigheten Christelijke Gemeente Nederland (CGN), den nederlandske avdelingen til Smiths venner, er skyld i flere grove brudd på landets arbeidsmiljølov.

Det skriver VG på sine nettsider.

– Bryter loven

Avisen sitter blant annet på 200.000 interne eposter som angivelig antyder flere tilfeller av brudd på arbeidsmiljøloven, bedrageri, skatteunndragelse, samt indikasjoner på at gruppens ledere beriker seg på pengene som blir gitt til kirken, skriver VG.

Ifølge den nederlandske avisen var medlemmer, både unge og voksne, ansatt gjennom selskapene Projectservice og DWN Service. Bedriftene er ikke direkte knyttet til noen religiøse menigheter, men de ansatte ga ifølge avisen lønnen de mottok videre til CGN.

12 år gamle barn

Oppdragene de fikk varierte, men i et tilfelle ble selskapene leid inn til å brette 1,4 millioner kartonger i forbindelse med det nasjonale julelotteriet i fjor, skriver VG

Ifølge avisen jobbet nederlandske barn helt ned til 12-årsalderen med å brette kartongene, for ni øre per stykk, noe som ifølge nederlandsk lov er forbudt. På to uker tjente de ansatte rundt 450.000 kroner.

I en e-post til VG skriver BCCs pressetalskvinne i Norge, Berit Hustad Nilsen blant annet følgende om saken i den nederlandske avisen.

BCC kan selvsagt ikke garantere for at det blir gjort feil i noen av våre lokalmenigheter, men har fra sentralt hold vært svært tydelig på hvordan vi ønsker dette skal fungere. Vi presiserer også at vi er svært nøye med at det enkelte medlem ikke skal bli utsatt for tvang og press.

Kommentarer til denne saken