– Ansett meg, for svingende!

Ellen Morgenstierne nyter nærheten til naturen i sitt nye hus på Tjøme. Men det er et skår i gleden: arbeidsmarkedet i Vestfold har ennå ikke kommet seg etter finanskrisen og det er vanskelig å få jobb. – Det føles skummelt å falle ut av jobblivet i sin bransje, sier Morgenstierne, som er markedsfører.

Ellen Morgenstierne nyter nærheten til naturen i sitt nye hus på Tjøme. Men det er et skår i gleden: arbeidsmarkedet i Vestfold har ennå ikke kommet seg etter finanskrisen og det er vanskelig å få jobb. – Det føles skummelt å falle ut av jobblivet i sin bransje, sier Morgenstierne, som er markedsfører. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ellen Morgenstierne flyttet hjem til barndommens paradis og trodde det skulle gå greit å få jobb i Vestfold. Så feil kan man ta.

DEL

TJØME: – Jeg var egentlig ganske nedfor da jeg skrev den bloggposten.

Ellen Morgenstierne byr på kaffe i sitt nye hjem på Tjøme. Fra stuevinduene ser man Tjømes trolske landskap med digre eiketrær og sjøen som møter himmelen der ute i horisonten.

Dette er barndomsdrømmen. Hun og mannen har bygget hus på en tomt utskilt fra familiegården. Like bak trærne beiter kyrne dovent i sola. Her kan hun, mannen Caspar og sønnen William gå bare noen meter for å starte dagen med et morgenbad. Idyll.

Blogger

Men Ellen Morgenstierne er ikke så opptatt verken av idyll eller morgenbad for tiden. Derimot er hun svært opptatt av temaet jobbsøking. På bloggen sin, «www.terningkast6.wordpress.com», skriver hun om hvordan det føles å ennå ikke ha fått jobb, et drøyt år etter at svangerskapspermisjonen er over:

«Hvordan går det med jobbsøkingen», spør folk. Jeg er den flinkeste jeg vet til å søke jobb. Man bør ha ganske sterk psyke for å være arbeidssøkende. Arbeidsledig. «På utkikk etter nye utfordringer». En ubrukt ressurs.»

Ellen Morgenstierne kjente det da hun skulle ha barn. Verken hun eller mannen ville at barnet skulle vokse opp i leilighet i Oslo. Og hun kunne få en fin tomt hjemme på Tjøme. Men en av dem måtte ha jobb og så kunne den andre ordne seg en etter hvert.

Mannen Caspar Rieber-Mohn fikk jobb med en gang. De flyttet. Bygget drømmehuset ved havet. Og resten gikk ikke etter planen.

«Jeg har vært på finn.no/jobb omtrent sju ganger om dagen det siste året. Og da tror jeg nesten ikke at jeg overdriver. Jeg var på finn.no på julaften – det kunne jo hende drømmejobben hadde blitt lagt ut og hadde usannsynlig kort frist. Selvfølgelig hadde den ikke det.» forteller Ellen Morgenstierne i bloggen.

Lærervikar

Humor og pågangsmot hjelper selvfølgelig på, men så langt har det ikke åpnet opp for en ny jobb.

Akkurat nå kommer hun rett fra undervisning på Tjøme ungdomsskole. Gym. Og så har hun syklet hjem for å rekke intervjuet. Hun er varm og glad etter en morsom undervisningsøkt.

– Jeg liker godt å jobbe som lærer, men vil ikke være ufaglært. Og dette vikariatet er for en som er sykmeldt, så jeg vet ikke hvor lenge det varer, sier Morgenstierne.

Hun har en bachelor i markedskommunikasjon fra BI og har jobbet seg opp gradene fra markedsassistent til PR- og kommunikasjonsansvarlig i sin forrige jobb. Hun har søkt på mange jobber i Vestfold og vært på flere jobbintervjuer. Uten å få napp.

Men hun får høre at det var mange bra søkere, og at hun også var bra, men det ble ikke henne denne gang.

– Jeg vet at ikke alle jobber er lyst ut og har derfor oppsøkt en del byråer. Men de fleste kommunikasjonsbyråene sier de helst vil ha noen med erfaring fra byrå, ikke fra kundesiden, sier Ellen Morgenstierne.

Begynner å tvile

Hun har vært innom bemanningsbyråene. men hennes kompetanse etterspørres ikke.

– Jeg fikk vite at slike jobber ble det slutt på for mange år siden.

Eller som hun humoristisk sier det i bloggen: «Merkevaren Ellen Morgenstierne er en tidligere suksess.» Nå begynner hun å tvile litt.

«Så nå sitter jeg her. Litt over et år etter at mammapermisjonen var slutt. Jeg jobber frilans som tekstforfatter for den gamle jobben min og har et midlertidig vikariat på ungdomsskolen. «Det er i alle fall noe», sier folk. «Til og med ganske gøy», tenker jeg. Men det er jo ikke nok. Og ikke særlig langsiktig.»

– Mange har lest det jeg har skrevet og sagt at de kjenner seg igjen og at det ordner seg. Noen har fortalt hvordan de selv sluttet å være sosiale da de var uten jobb. Jeg føler på det selv, på foreldremøte i barnehagen, for eksempel.

– Jeg kan jobbe på lager, butikk, hva som helst for en periode. Men helst vil jeg jobbe med kommunikasjon og markedsføring der jeg er en del av et faglig miljø. Det føles skummelt å falle ut av jobblivet i sin bransje.

– Hvis det ikke er for at jeg har så stor tilhørighet til Tjøme, hadde jeg nok flyttet tilbake til Oslo. Der er det mange jobber, men jeg synes det blir for langt å pendle, sier Morgenstierne.

Hun har tenkt en del på hvorfor hun ikke har lyktes så langt og har kommet fram til at det er tre hovedproblem:

1) Markedet her i Vestfold er dårlig. Det er langt flere søkere enn jobber.
2) Jeg har ikke et nettverk her. Det er ofte gjennom nettverk man får jobb. Gjerne av å ha en jobb fra før.
3) Jeg har forbanna uflaks.

– Hun har i hvert fall humor! utbryter direktør Kristin Saga i NHO Vestfold begeistret når hun får høre Ellen Morgenstiernes trepunktsoppsummering av hovedproblemene i Vestfolds arbeidsmarked.

– Og hun er en ressurs! Det er meningsløst at hun går ledig, sier Saga.

Morgenstiernes trepunktsforklaring på hvorfor det er vanskelig for henne å få jobb, stemmer godt. Og så er det en trend til som står i veien for henne:

– Vit at i Vestfold er det enklere å få seg jobb hvis man har en tydelig fagutdanning som sykepleier, hjelpepleier, snekker eller ingeniør. Med en bakgrunn som Morgenstierne har, en som brukes til mye forskjellig, er det vanskeligere å få seg jobb, sier Kristin Saga.

Klare utfordringer

Arbeidsmarkedet i Vestfold har noen klare utfordringer, sier NHO-direktøren.

– Etter finanskrisen har ikke antall arbeidsplasser i privat sektor her vokst like mye som i resten av landet. Arbeidsledigheten i Vestfold er høyere enn i andre fylker, sier Saga.
Vestfold har attraktive bokommuner og befolkningen vil vokse.

– Men vi må ikke bli sovebyer fordi jobbene er i Oslo. I NHO er vi opptatt av at kommunene må være offensive og fortelle næringslivet at det er bra å etablere seg. Men bedrifter vil ikke ta sjansen på å etablere seg før det legges til rette for det.

– Det er ikke sikkert dette kommer Ellen Morgenstierne til gode sånn med en gang. Men vi er på rett vei, sier Saga.

Lytter til næringslivet

Tønsberg kommune har fått kritikk for å legge til rette for boligbygging, men være dårlige til å legge til rette for næringsutvikling og arbeidsplasser.

– Nå har vi lyttet til næringslivet, fastslår Cathrine Heisholt, prosjektleder for kommuneplanens arealdel, i Tønsberg kommune.

Tønsberg trenger 10.000 nye arbeidsplasser i 2040 hvis man skal ha samme nivå som i dag. Da nytter det ikke bare å bygge boliger. Arbeidsplasser må det også gjøres plass til.

Og siden det er trangt om plassen på Nøtterøy og Tjøme, må Tønsberg ta med i beregningen at de skal tilby arbeidsplasser til de som bor der også. Sånn som Ellen Morgenstierne som titter ut på Tjøme-landskapet utenfor vinduene og tenker at denne idyllen hadde vært komplett om det kunne finnes en jobb der ute i Vestfold et sted.

Vil ta tid

Hvor lang tid kan det ta før Tønsberg har stablet på beina noen nye arbeidsplasser?

– Våre forslag til næringsutvikling i kommuneplanens arealdel skal opp til politisk behandling i november, og skal endelig vedtas innen sommeren 2015. En reguleringsplan tar fra ett år å få på plass, og så må næringsliv, politikere og grunneiere jobbe aktivt for å legge opp næringsområder på en god måte, svarer Cathrine Heisholt.

Med andre ord kommer det ikke nye arbeidsplasser Ellen Morgenstierne kan søke på sånn med det aller første. Men at hun har støtt på et problem Vestfold-samfunnet er svært klar over og som næringsliv, politikere og byråkrater har startet et systematisk arbeid for å få grep om, er kanskje en trøst.

I mellomtiden gjentar hun sin oppfordring til arbeidsgiverne:

– Ansett meg, for svingende!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags