Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på halvnakne brannmenn på TV: – Er det sånn Brann-Norge ønsker å framstå?

Artikkelen er over 5 år gammel

Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen reagerer på at to TV-programmer på kort tid framstiller det som at brannmenn går halvnakne på jobb. – Dette er svært negativt for omdømmet, mener han.

På TVNorge sendes for tiden serien «Norges beste brannmann». Og på TV2 har serien «På tur med Dag Otto» hatt en episode der følget gjør virkelighet av en «sexy brannmann»-fantasi med en kalender.

Folvik, som er informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), er ikke imponert - verken av TVNorge eller TV2. Det skriver Dagbladet på sine nettsider.

Det var på Facebook han først rettet kritikk mot programmene, som han mener bidrar til å skape et inntrykk av at alle i landets brannvesen liker å gå halvnakne på jobb.

«Er det sånn Brann-Norge ønsker å framstå», spør han. Responsen har ikke uteblitt på profilen til Folvik. Der er folk både enig og sterkt uenig med ham. Debatt har det i hvert fall blitt.

«Avslutningen falt til lavmål»

At den første som måtte forlate «Norges beste brannmann» var en kvinne, mener Folvik handler om at programmet er bygget opp «nærmest ensidig rundt tøffhet og fysisk styrke».

«Heldigvis var store deler av TV 2-programmet «På Tur med Dag Otto» langt mer seriøst, men avslutningen falt til lavmål. Er det sånn brann-Norge ønsker å framstå? Tror vi at dette øker respekten og bygger tillit i hele samfunnet vi tjener? Mener dere dette bidrar til å rekruttere til mangfold og likestilling», skriver han på profilen sin.

Overfor Dagbladet forklarer Folvik at han ikke er ute etter å moralisere over TV-kanalene, men at han etterlyser refleksjon rundt tematikken.

– I Norge er det cirka 12.000 mennesker som jobber med brann og redning, og blant dem finnes det veldig mange dyktige og dedikerte folk. Samtidig har vi utfordringer når det gjelder rekruttering – særlig når det gjelder å få kvinner og innvandrere til å velge yrket, sier han til avisa.

Får støtte fra DSB

Folvik får støtte av avdelingsleder for brann og redning i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Hans Kristian Madsen.

– Vi har behov for en bredere sammensetning av beredskap i brannvesenet, og har påbegynt en gjennomgang av regelverket om hvordan brannvesenet skal være dimensjonert i framtida. I tillegg har vi startet arbeidet med å opprette en ny toårig fagskole, og der håper vi jo å oppnå et bredest mulig søkergrunnlag.

– Jeg har ikke noen formening om de ovennevnte TV-programmene sånn sett, men jeg synes brannmenn skal være godt påkledd. Vi har strenge krav når det gjelder bruk av verneutstyr, sier Madsen. til Dagbladet.

– Fantastiske deltakere

Marianne Aambø, kommunikasjonsrådgiver i Discovery Networks og pressekontakt for «Norges beste brannmann», sier de ikke har som mål å fremme stereotypier om brannvesenet. 

– Vi har med oss fantastiske deltakere som representerer yrket sitt på en svært god måte, og vi håper programserien vil bidra til økt rekruttering og også gi økt fokus på brannsikkerhet i hjemmet, sier hun.

I TV2 poengterer pressekontakt Unn Grethe Berge at serien til Dag Otto er et humorprogram. Derfor ble det tatt et redaksjonelt valg om å lage kalender med programdeltakerne, som en morsom avslutning på brannmann-episoden.

Kommentarer til denne saken