Skal spille inn scener til vikingfilm på Tjøme-øy i helgen

TJØME TIL HELGEN: Britiske C.J. Gutteridge, som er å se i blant annet "Sherlock" og "Dr Who", spiller vikingkvinne i 270-filmen til "The Viking Planet". Her fra opptakene på Haugalandet.

TJØME TIL HELGEN: Britiske C.J. Gutteridge, som er å se i blant annet "Sherlock" og "Dr Who", spiller vikingkvinne i 270-filmen til "The Viking Planet". Her fra opptakene på Haugalandet. Foto:

Av

Mannen bak Norges kommende nye vikingopplevelse ble overrasket over hvor stor interessen er for våre røvende forfedre.

DEL

– Verden aldri går lei vikinger, sier Rasmus Ramstad, direktør for «The Viking Planet».

Det er Norges kommende nye vikingattraksjon, som åpner i juni.

Denne helgen skal de aller siste filmscenene spilles inn på Tjøme – med scener av vikingskip og en ofring.

Innspillingen skal forgå på øya Ildverket lørdag.

Se bildeserie nederst i saken!

I tiden nå

Allerede i boks er maleriske opptak fra Haugesunds-området, der Avaldsnes markedsfører seg som «Homeland of the Viking Kings».

– Vikingfenomenet er kjempestort i hele verden. Enten det er i digitale medier som strømmetjenester og TV-kanaler, eller i form av vikingfestivaler, vikingmarkeder og vikingsamlinger der folk lever det ut. Det er en mye større bevegelse enn det jeg trodde da vi begynte å jobbe med dette, medgir Ramstad:

– Når du ser på «Game of Thrones», «Vikings» og «Thor» er vikinger mer i tiden enn noensinne.

Mens vikingstatistene i filmene er norske entusiaster, hentet man inn trioen Ross O’Hennessy, Murray McArthur og Wolfie Hughes fra nettopp «Game of Thrones» for å spille i kampscener.

– Vestfold er episenter

– Grunnen til at det filmes i akkurat Tjøme, er fordi «The Viking Planet» tar utgangspunkt i at dette er et av  vikingtidens episenter. Dette blir jo stadig vekk bevist for hver gang det dukker opp funn i området fra vikingtiden, i følge Kwarteng.

–  Flere store historiske hendelser fant sted i dette området som har hatt påvirkning i vikingtiden og dermed påvirket norsk historie. I tett samarbeid med fagmiljøet, der iblant historiker og vikingkonsulent Kim Hjardar skal vikinghistorien fremstilles så historisk korrekt som mulig, skriver Kwarteng.

Vikingportal

«Feel the viking rush», lyder forhåndsreklamen for det nye opplevelsessenteret. Der blir vikingene å oppleve utelukkende ved hjelp av ny teknologi.

– Alt vi presenterer er digitalt, i form av film, hologrammer og VR. Vi kaller det en portal til vikingtiden, der vikinger kan oppleves i sitt naturlige miljø, sier Ramstad – og får det et øyeblikk til å høres ut som en eksotisk, virtuell safari.

I den grad vikingkarakterene sier noe, er det på gammelnorsk. Turistene kan velge mellom 11 språk, inklusive mandarin, å høre tekster om vikingenes levemåte og kultur på.

Prisbelønnet regissør

«The Viking Planet» åpner først i Oslo, i et 1.600 kvadratmeter lokale i Rådhusbuen. Til neste år følger Bergen og Haugesund, og de har kommet langt på vei mot å åpne dørene i engelske York og i Dublin.

– Vi er også i dialog med 10–20 europeiske og amerikanske byer, sier Ramstad om hvor «The Viking Planet» kan bli å se.

Om bord på vikingskuta har han blant andre filmregissør Erik Gustavson («Telegrafisten», «Sofies verden», «Herman») som kreativ leder og regissør for filmene som skal vises.

Og det blir i litt av en kino, formet som en gigantisk vikinghjelm. Der vil opptak av vikinger i fri dressur, både i kamp og i fredelige sysler, bli å se i 360 grader rundt publikummerne inne i hjelmen.

Langskip-passasjer

For å være med på en annen vikingferd – i filmen «The Ambush», om bord i et langskip utenfor Vestlandet i år 860 – må publikummerne sette seg i en bevegelig stol og ta på seg VR-briller.

Da vil de gynge med bølgene, og leve seg inn i bakholdet. Men så går det galt, og de angrepne slår tilbake.

– Når de vil om bord, og hogger øksa i båtripen, så rugger det godt! Det blir intenst og spennende og realistisk, sier Ramstad om VR-filmen, produsert av Ridley Scotts filmselskap RSA Film og Dimension Studios.

– Det blir den første dramaproduksjonen i en nyskapende teknikk kalt volumetric 3D, der skuespillerne er filmet med 106 kameraer samtidig – som en 3D-figur.

Vil se ekte ut

Realisme har vært viktig for «The Viking Planet»-prosjektet, får NTB opplyst.

Mens filmene er en blanding av fiksjon og fakta, byr attraksjonen på fire andre, svært faktabaserte, interaktive opplevelser som tar for seg skip og navigasjon, kvinner i vikingtiden, religion og tro samt våpen og krig.

– Der jobber vi nært med historikere og vikingeksperter, som blant andre Kim Hjardar, forfatter av en rekke vikingbøker. Faktakunnskapen har vi tatt med inn i fiksjonsdelen, så hjelmer, våpen og skip skal være så korrekte som mulig, sier Ramstad, og lover en ekstra godbit.

– Hologramteknologi gjør at besøkerne skal møte en tredimensjonal konge som snakker til deg på gammelnorsk!

– Enestående

Ifølge Rasmus Ramstad finnes det ikke tilsvarende attraksjoner, uansett tema, noe annet sted i verden.

– Høsten 2017 gjorde vi mye research i Asia, USA og Europa, og sammensetningen av teknologi og opplevelser på denne måten har ikke vært gjort før. Det finnes VR-sentre, og noen runde kinoer, men å bringe dem sammen har ikke vært gjort før. hevder han.

Tidligere i år ble «The Viking Planet» presentert for internasjonale reisebyråer og -arrangører, forteller Ramstad. Som før han ga seg vikingene i vold var utdannet økonom med master i film/TV/reklame-produksjon fra USA, og jobbet i Warner Brothers før han var konsernsjef i Svensk Filmindustri i 15 år.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags